kostel sv. Jana Křtitele

Kostel se nachází na obdélné zatravněné ploše bývalého hřbitova. Skládá se z obdélné lodi (na Z rozšířené) a elipsovitě zakončeného presbytáře, k němuž se v nárožích pojí dvě obdélné kaple. Stavba je utvářena výrazně symetricky a velmi bohatě členěna (sokl, pilastry s dvojími římsovými hlavicemi, několikrát odstupněná vysazená korunní římsa s naznačením parapetních hlavic, lizénové rámy, pilastry věže s dekorativními hlavicemi). Stěny lodi se otevírají okny kasulového tvaru, rámovanými šambránou. Západně od kostela, při ohradní zdi stojí symetricky dvě márnice, stavbičky na téměř čtvercovém půdoryse, završené valbovou střechou. Areál je vymezen ohradní zdí, kterou člení výklenkové kapličky. Z východu vede ke kostelu kamenné schodiště. Předmětem ochrany je kostel se dvěma márnicemi a k nim náležející pozemky s ohradní zdí a schodištěm. Presbytář se otevírá okny stejného typu jako okna lodi a je rovněž členěn pilastry. Odstupnění mezi presbytářem a lodí je zdůrazněno dvěma svazkovými pilastry, přecházejícími do soklu. Východní stěna presbytáře, kde byl původně vstup do kostela (orientace ke schodišti), je bez oken. Stěna se otevírá nikami se sochami sv.Pavla a sv.Jana a vrcholí volutovým štítem. Západní průčelí, vrcholící štítem s mírně konkávně projmutými křídly, který přechází do věže, je pojato velmi dekorativně. Ve výklencích se nacházejí tři sochy světců od Č.Vosmíka: sv. Jan Nepomucký (sever) a Jan Křtitel (štít) a sv. Prokop (jih). Vstupní portál je pískovcový, vrcholící trojúhelným rozeklaným frontonem. V jižní části předsíně se nacházejí schody na věž, dále se v jižní stěně blíže předsíně nachází nyní používaný vchod do kostela. Hranolová věž je krytá mansardovou bání s lucernou. Jižní i severní kaple se na západě otevírají portálem s ušima, ke kterému vede půlelipsovité schodiště. Stavba je pojata v této barevnosti: sokl - cihlově červená, plocha - žlutá, pilastry a většina říms - bílá, kordonová římsa a ostění okének západního průčelí - cihlově červená. Střešní krytinu tvoří prejzy. Interiér byl podrobně popsán v GA. Doplnění se týká výmalby. V předsíni se nachází malba s námětem mystické svatby sv. Kateřiny, pole pod kruchtou nesou tyto motivy: sv. Petr, Kristus jako Dobrý pastýř, Kající se sv. Máří Magdalena. Na klenbě kruchty nalezneme Salome s hlavou sv. Jana Křtitele, v navazujícím klenebním poli lodi pak Kázání sv. Jana Křtitele. Prostor pod okny je dekorován výmalbou rámců s květinovými motivy, cípy plackových kleneb jsou rovněž vymalovány květinovými ornamenty. Ohradní zeď je zděná a omítaná, krytá prejzy. Člení ji výklenkové kapličky se zastaveními křížové cesty, z nichž první v pořadí se nachází u severozápadního nároží. Z východu vede ke kostelu kamenné schodiště s celokamenným zábradlím, ve spodní části se sloupky, na jejichž čelní stěně se nachází vystouplé pole s konkávně projmutými rohy. Nad schodištěm, tedy východně od presbytáře, se zeď otevírá sloupkovou branou, tvořenou kovovými pruty s klikou ve tvaru ruky. Brána pochází zřejmě z 19. století. Identická, osově umístěná brána se nachází v západní části areálu. Márnice I je stavba na téměř čtvercovém půdoryse, zastřešená valbou, která svou západní stěnou přiléhá k ohradní zdi. Střecha je krytá břidlicí. Východní (vstupní) průčelí se otevírá pravoúhlým portálem a dvěma okny s pískovcovým ostěním. Okna jsou opatřena dřevěnými okenicemi, dveře pak dřevěnou výplní. Stavba je dále členěna soklem, nárožními pilastry s lambrekýny, lizénovými rámy a korunní římsou, nad vstupním portálem vydutou do oblouku. Barevnost: stěny - žlutá, římsa, pilastry, lizénový rám - bílá, sokl - béžová. Márnice II je identická s márnicí I, střecha je však plechová a fasády mají odlišnou barevnost.