kostel sv. Havla

Někdejší hřbitovní kostel sv. Havla se nachází ve východní části historického města. Kostel stojí samostatně v jižní části bývalého hřbitova, při okraji terénního zlomu. Hlavní vstup na hřbitov vede branou od severu. Jihozápadně od kostela stojí bývalý domek hrobníka. Kolem kostela se nachází řada historických náhrobků, některé stojí samostatně, některé jsou zasazeny do ohradních zdí a do zdí kostela, některé jsou v lapidáriu. Předmětem ochrany je kostel sv. Havla, bývalý hřbitov, hřbitovní zeď s branou, 17 náhrobků ( I (Martin Vtipný), II, III (Václav Hrzán z Harasova), IV (Dorota Hrzánová), V (lékař), VI (Jan Hrzán z Harasova), VII (Jan Pricquey), VIII (s reliéfem ukřižovaného), IX (kamenný kříž), X (socha anděla), XI (J.F.Keeler), XII (litinový kříž), XIII (socha sedícího anděla), XIV (Karl Kürfchner), XV (neogotický), XVI (Barbora Smetanová), XVII (litinový kříž), socha sv. Jana Nepomuckého a pozemky vymezeného areálu. Součástí kostela je náhrobek Aloisie von Milach a kamenná nápisová deska rodiny Flakel. Na ploše památky se nachází nechráněná novostavba lapidária, umístěná v severovýchodním koutě hřbitova.