hrad Valečov

Zříceniny hradu Valečova se nacházejí na vysoké ostrožně tvořené pískovcovými skalami, přibližně 0,8 km SV směrem od Bosně. Složitá a rozsáhlá dispozice hradního areálu (tvořená nejen vlastním jádrem hradu se 2 předhradími, ale i opevněným tábořištěm zřejmě husitských vojsk, hradištěm a řadou skalních světniček jak ve vlastním jádru, tak i mimo hradby) daná z velké části konfigurací skalních bloků řadí Valečov k nejrozsáhlejším a nejkomplikovanějším skalním hradům v Čechách. Hrad i rozlehlá archeologická lokalita v okolí byly již několikrát předmětem historického a archeologického zkoumání - viz. literatura. Předmětem ochrany je hradiště, jádro hradu, předhradí, opevněné tábořiště a pozemky vymezeného areálu.