piaristická kolej s kostelem Panny Marie

Areál piaristického kláštera je tvořen kostelem Nanebevzetí Panny Marie se dvěma kolejními budovami. Vznikl na místě zrušeného bratrského sboru. Budovy piaristické koleje jsou spojeny v nároží do ulice Preláta Horného a do Piaristického náměstí, jehož severní část uzavírá klášterní kostel. Budova koleje I., do Piaristického náměstí, je jednopatrová, ve středním rizalitu dvoupatrová. Fasáda je členěna v přízemí pásovou bosáží s lezénami, v patře hladkou fasádou s lezénovým rámem a okenními šambránami. Druhé patro v rizalitu člení pouze lezénový rám. Severní a jižní nároží této budovy je zakončeno trojúhelníkovým štítem akcentujícím jižní nároží, k němuž je připojena budova koleje II. do ulice Preláta Horného. Ta je opět ukončena trojúhelníkovým štítem na východní straně. Fasáda koleje II. je hladká, bez architektonického členění. Na severní straně Piaristického náměstí je situován neorientovaný kostel Nanebevzetí Panny Marie obdélného půdorysu s výrazným dvouvěžovým průčelím.