kostel sv. Markéty

Ohrazený kostel sv. Markéty stojí na severovýchodní straně návsi, východně od zámecké budovy. Kostel je poměrně rozlehlou stavbou se čtvercovou lodí a odsazeným čtvercovým presbytářem. V ose před západním průčelím kostela stojí dodatečně přistavěná věž, jejíž horní patra zpřístupňuje schodišťová přístavba na jižní straně. Věž po stranách lemují úseky barokního štítu na západní straně lodi. K presbytáři přiléhá na jižní straně sakristie s plackovou klenbou, dodatečně opatřená předsíňkou. Kostel je přístupný od západu přes klenuté podvěží, odkud do lodi vede původní gotický portál. Presbytář je sklenut gotickou žebrovou klenbou, od lodi jej odděluje původní vítězný oblouk. Na východní straně kněžiště bylo analyticky odhaleno gotické okénko s dvojdílnou kružbou, neuměle opravenou. Krov strmé střechy lodi je výraznou konstrukcí, působící archaickým dojmem (východní štít lodi je v podstatě hrázděný). Věž vrcholí bání s lucernou. Předmětem ochrany je areál kostela sv. Markéty - kostel, ohradní zeď a příslušné pozemky.