benediktinský klášter

Komplex bývalého benediktinského kláštera leží v centru stejnojmenné vsi v údolí říčky Loděnice přibližně 5 km východně od Berouna. Nachází se v malebné poloze pod vysokou Svatojánskou skalní stěnou mezi zalesněnými svahy údolí. Jádrem areálu je jeskyně sv. Ivana vyhloubená v travertinovém skalním masivu, pod níž vyvěrá silný pramen léčivé vody. Jeskyně je propojena se skalním kostelem Panny Marie a skalní klášterní kryptou. K celku jeskynních prostor přiléhá kostel Narození sv. Jana Křtitele se zvonicí. Presbytářem je kostel provázán s čtyřkřídlou stavbou konventu a prelatury. Zahrada vymezená ohradní zdí se nachází v bezprostřední blízkosti konventu z jihovýchodní a severovýchodní strany. Samostatně oplocená zahrada s bazénem, grottou a zahradním domkem se nachází severozápadně od kláštera. Předmětem ochrany je klášterní konvent čp. 1, kostel Narození sv. Jana Křtitele s jeskyní sv. Ivana a pramenem, zvonice, zahrada s bazénem, ohradní zeď zahrady a konventu a pozemky vymezeného areálu.