pomník a hrobka Ringhofferů

Hrobka leží na Zaječím vrchu, na parkově upraveném částečně zalesněném pozemku, který je vymezený ohradní zdí s branou. Pomník sestávající z architektonické části podle návrhu J. Stibrala a kříže s korpusem od J.V.Myslbeka, je komponovaný na osu vstupu. Architektonická část pomníku je tvořena klasicizující žulovou zdí (typ Grabmalwand) v půlkruhovém tvaru, již zvnitřku obíhá rovněž žulová lavice, vynášená krakorci. Okraje zdi jsou zdůrazněny protosecesními pilíři, evokujícími tvar cippu.Ty jsou završeny kovovými nádobami na oheň s festonem a s andílčími hlavičkami. Materiálem je šedá žula. V ose oválu je umístěn pilíř, stylizovaný do podoby náhrobní stély, vynášející jednoduchý bronzový kříž s nápisovou páskou s nápisem HIC EST REX / JUDAERUM a s rozměrným naturalistickým korpusem Krista. Jeho útlé tělo je znázorněno v smrtelné křeči, s vzedmutým hrudníkem a s hlavou svěšenou k rameni. Spodní část jeho těla je zakryta splývavou rouškou, na hlavě spočívá trnová koruna. V ose prostoru, vymezeném zdí, se nachází kovová náhrobní deska s erbem Ringhofferů a datem A.D. MDCCCXCV, kryjící zřejmě otvor pro spouštění rakví. Ohradní zeď sestává z žulových kamenných kvádrů, slepovaných maltou a krytých korunou z pískovcových desek. Východní hranice areálu je vymezena železnou mříží na kamenné podezdívce, v jejím centru se nachází dvoukřídlá pilířová vstupní brána s protosecesními pilířky, ukončenými křížem a částečně kovanou výplní. Předmětem ochrany je hrobka se sochou Krista, ohradní zeď s bránou a vymezený pozemek.