kostel Zvěstování Panny Marie

Areál kostela se nachází západně od historického jádra města, jižně od Plzeňské silnice, na bývalém hřbitově, který je nyní upraven jako park. JV od kostela se při ohradní zdi nachází kostnice. Areál je částečně ohrazen kamennou ohradní zdí, a to ve V a J části, v malém úseku pak S od kostnice. V SV části areálu, v blízkosti Plzeňské ulice, se nachází hřbitovní brána. SZ od brány stojí kašna se sochou sv. Jana Nepomuckého. Jižně od kostnice se nachází výklenková kaplička. Na hřbitově se (z původního množství 50 historických náhrobků v r. 1904) dochovaly tři objekty: JV od presbytáře stojí neogotický náhrobek - pravděpodobně V. Láblera. Severně od kostnice stojí náhrobek z r. 1793, JV od presbytáře pískovcový náhrobek se sochou Krista signovaný na soklu Wurzel Praha. Předmětem ochrany je kostel, kostnice, ohradní zeď, hřbitovní brána, výklenková kaplička, kašna se sochou sv. Jana Nepomuckého, náhrobek z r. 1793, náhrobek V. Láblera a pozemky vymezeného areálu.