Uměleckoprůmyslové muzeum

KP tvoří: Uměleckoprůmyslové muzeum čp. 2, ohradní zeď s bránou (uliční), ohradní zeď na části pozemku-jiná KP (38865/1-451), schodiště (na parc. 128) prostředí KP tvoří: zeď (nepůvodní, jižně při budově) Samostatně stojící dvoutraktový objekt z let 1897-8 s menší zahradou po straně. Dvoupatrovou fasádu o dvaceti pěti osách člení dva nárožní a výrazný střední risalit. Vystupující nároží a parter je bosovaný, patra oddělují římsy. Objekt se sedlovou střechou má nad risality samostatné jehlancové střechy a ještě cibulovitou střechu zadního polygonálního schodiště a akroterie. Ve středu po schodišti výstup k portálu zakončenému štítem s prosklenými dveřmi s jemnou dekorativní mříží. V 1. p. v šíři středového risalitu vyklenutý balkón, nesený zdvojenými krakorci. Zdvojení článků - sloupů i mezi okny v patrech. Okna, vyjma sklepa, půlkruhově ukončena. Jejich archivolty s reliéfy podle návrhu A. Poppa a B. Schnircha: v 1. p. s vyobrazením řemesel, ve 2. p. se znaky měst. Boční fasády (dvou a pětiosé) mají stejné tvarosloví. Zadní fasáda o jedenácti osách. Sklepy valeně klenuté. V interiéru jsou vzadu nižší mezipatra a vyšší representační prostory vpředu. Vstupní vestibul s representativním schodištěm se spojovací chodbou ve zvýšeném přízemí, otevřené do vestibulu třemi arkádami.