hrad Valdek, zřícenina a archeologické stopy

Areál hradu se nachází na skalnatém výběžku nad Červeným potokem na západním svahu vrchu Beranec. Na severovýchodní, přístupové straně je terén přetnutý příkopem s vnějším i vnitřním náspem, který pokračuje podél severozápadní strany areálu. Vlastní hradní jádro je od předhradí z východní strany odděleno dalším příkopem vysekaným do skály. Na strmých jižních svazích se nachází kamenné moře. Jádro hradu je uzavřeno obvodovou hradbou, do níž je v koncové poloze na jihozápadě příčně vložen raně gotický palác s přístavkem a na severovýchodě okrouhlý bergfrit. Mezi nimi leží nádvoří. V čele jádra severně od věže se nachází druhý palác, prostor jižně od věže slouží jako přístupová trasa. Na východní straně jádra leží ve snížené poloze rovněž hradbou vymezený přihrádek se studničním výběžkem. Do přihrádku na severu ústí brána, tvořená dvěma nestejně velkými hrotitými portály, ke které vedl most přes šíjový příkop. Předhradí se rozkládá mezi oběma šíjovými příkopy. Jeho nerovná, vysokým lesem porostlá plocha, má přibližně obdélný tvar a rozšiřuje se směrem k severovýchodu. Na koruně vnějšího náspu příkopu probíhá kamenná, nasucho kladená zeď, která se uplatňuje zejména na severozápadě a přechází rovněž na západní stranu vlastního hradu. Předmětem ochrany je hrad, předhradí a pozemky vymezeného areálu.