měšťanský dům U bílého čápa, U dvou čápů

Objekt U bílého čápa či U dvou čápů je gotického původu. Roku 1861 se uskutečnila přestavba se vznikem dnešního průčelí a prohloubení dvorního křídla, další přestavba r. 1876. Řadový třípodlažní dům byl postaven na úzké gotické parcele prostupující celou hloubkou bloku až k Františkánské zahradě. Na hloubkový dvoutraktový domek při náměstí se schodištěm na levé straně navazuje hluboké dvorní třípatrové křídlo. K němu připojeno příčné dvoupatrové křídlo drobného měřítka na zadní straně parcely. Průčelí do náměstí je dvoupatrové, v přízemí novodobé, prolomené novodobými výkladci a vstupem do domu, vše se segmentovými záklenky. V patrech boční vertikální pásy bosáže. Okna čtyřkřídlá s příčníkem, osazená za špaletou, novodobá, rámována profilovanými šambránami. Parapety členěny vpadlými obdélníky s drobnými rosetami v ose. Přímé nadokenní římsy ve 2. p. v nevymezeném vlysu s trojicí roset. Dispozice je příčný i hloubkový dvoutrakt. Sklep je vpředu příčně situovaný, gotický, oválně valeně klenutý. Uprostřed křídla je rozsáhlý sklep zaklenutý segmentem, pod zadním příčným křídlem sklep klenut segmentovými poli do travers. V přízemí vlevo je zrcadlová klenba, v druhém traktu pilířové půleliptické schodiště s litinovým zábradlím. Dvorní křídlo vpředu plochostropé, střední část klenuta plackou a oválnou valenou klenbou, zadní díl plochostropý. Příčné dvorní křídlo je zaklenuto segmentovými poli do travers, schodiště vlevo vzadu visuté, půleliptické. Patra plochostropá.