hrad Střekov, zřícenina

Hrad Střekov se tyčí na trachytové skále nad řekou Labe. Jde o rozsáhlý areál s celkem sedmnácti nemovitými prvky, který tvoří zásadní přírodní, kulturní i krajinou dominantu českého dolního toku řeky Labe. Součástí areálu je hlavní dominantní věž, dva paláce (horní a dolní), spojovací křídlo, hradební systém s baštami a předsunuté opevnění. Výrazným prvkem je budova čp. 844 s rytířským sálem a menší sousední objekt. Následují blízká terasa se sklepením a vstupní brána. Součástí jsou areálu jsou i restaurace Wagnerka, správní a hospodářské budovy s nádvořím, kovárna a brána dolního hradu s opěrnou zdí. Hradní objekty jsou zděné většinou z lomového kamene se zřetelným řádkováním. Stěny jsou prolamovány okenními otvory často s hrotitým záklenkem. Objevují se i pozdně gotické přetínané pruty.