zřícenina hradu Krupka

Hrad se nachází v samotném jádru města Krupka, na ostrohu, jižně pod náměstím resp. pod blokem domů ohraničených ulicemi Horská, Husitská a Na hradbách. Přístup do areálu hradu je od severu, poblíž domu č. p. 112. Ostroh obtéká ze západní strany Horský a z východní strany dnes zakrytý Krupský potok, pod ostrohem a Mlýnskou ulicí u kostela sv. Václava se stékají. Hlavní krupská komunikace, Husitská ulice, je souběžná s Krupským potokem a stoupá kolem hradu pod jeho východním úbočím. Přístup do hradu zajišťuje klenutý most přes Horskou ulici, cesta je jištěna severní baštou se dvěma branami, za nimi pokračuje po západní straně hradu k tzv. věžovému stavení. Na něj se kolmo nárožím připojuje novější úřednická budova č. p. 12. Ve shodné výškové úrovni navazuje za úřednickou budovou jižní část hradu s torzem obranné věže, obehnaná štítovou věží s baštou. Vně, podél hradby mezi zmíněnými budovami a štítovou věží, povlovně stoupá schodiště resp. rampa, umožňující přístup do hradu ze západního svahu. Hradba pokračuje od jižní štítové věže podél východní strany hradu opět k severu. Ze severní strany kryjí hrad valy. Horní úroveň severní poloviny hradu, tzv. horní hrad, je přístupný z jihu od nádvoří, které je vymezené úhlem obou netorzálních budov.