kostel sv. Šimona, Judy a Antonína

Původní i novou obec Zabrušany můžeme lokalizovat mezi vesnicemi Želénky a Všechlapy. Historická struktura spolu s kostelem byla demolována a „přesunuta“ o necelý půl kilometr severovýchodním směrem k valu někdejšího historického hradiště. Kostel byl původně umístěn jižně solitérně pod obcí. Nově byl vybudován na severovýchodním okraji nové zástavby. Mírný pocit byť neúplného centra dodává místu nedaleká budova školy z roku 1908, nyní obecní úřad s knihovnou. Kostel se schodištěm tvoří jeden osově komponovaný celek, umístěný kolmo proti svahu, který při ulici o to více graduje vstupní skoro vtaženou věží. Masivní, jen v rizalitu předstupující věž z čelního pohledu způsobuje, že navazující loď se jeví jako subtilní. Vertikalitu umocňují nad nárožími lodi umístěné barokní skulptury. Od ulice se však nevchází středem, nýbrž dvěma otvory v opěrné zdi po pravé a levé ruce, na něž navazují dvě schodišťová ramena, sbíhající se na podestě. Odtud se teprve vystupuje po ose k portálu kostela v rizalitu vstupního průčelí, který je zároveň jižní fasádou spodní části věže.