sousoší Piety

Sousoší piety je nyní umístěno v zubrnickém depozitáři. Panna Maria v dlouhém hávu sedí a na klíně v horizontální poloze drží tělo zemřelého Krista. Panna Maria má dlouhé šaty a šátek přes hlavu v tradičním červeno-modrém barevném provedení. Z pod šátku jí vystupují vlasy. Vlasy, obličej a ruce jsou světle polychromované. Hlava Marie je mírně netočená na stranu a skloněná směrem k obličeji Krista, jehož drží pravou rukou pod hlavou, levou má položenou přes jeho bedra. Kristus leží s hlavou na Mariině pravém předloktí, pravou ruku má bezvládně svěšenou. Na hlavě má stylizovanou trnovou korunu s hnědou povrchovou úpravou. Bederní rouška v polychromii tělové barvy visí na Mariině šatu. Nohy má Kristus směrem dolů pokrčené. Polychromií je zdůrazněna rána na pravém boku vykupitele, dále tmavé vlasy, vous, rty a obočí. Pieta byla umístěna na podstavci zhruba čtvercového průřezu s výžlabkem a hlavicí.