kostel sv. Petra a Pavla

Areál barokního kostela sv. Petra a Pavla se nachází ve východní části obce Osek v teplickém okrese. Jedná se o jednolodní původně děkanský kostel. Jižně od kostela se nachází fara a celý areál kostela je obehnán ohradní zdí s bránou a brankou. V okolí kostela byl dříve hřbitov, což dokazují náhrobní kameny, nacházející se na některých místech areálu. Kostel je barokní jednolodní orientovaná stavba obdélného půdorysu s hlavním západním průčelím, ze kterého vyrůstá hranolová věž se střechou s lucernou. Jižně od kostela stojí budova fary, která dnes slouží jako charitní centrum. Stavba je dvoupatrová, světle omítnutá s mansardovou střechou. Celý areál je ohraničen ohradní zdí ze smíšeného zdiva. Ve zdi se nachází brána s kovanou mříží.