kostel sv. Martina

Kostel sv. Martina dominuje obci Rtyně nad Bílinou, ležící v údolí Bíliny na silnici Kozlíky-Řehlovice-Žalany. Kostel stojí v severní části obce u hlavní silniční komunikace, která obcí prochází. Celý areál je tvořen jednolodním barokním kostelem s odsazeným presbytářem pocházejícím z druhé poloviny 17. století, kolem kostela se původně nacházel hřbitov. Kostel je orientovaný severojižním směrem. Jižní hlavní průčelí je v ose akcentováno hranolovou věží s odstupňovanou bání. Nad závěrem se tyčí útlá sanktusníková věž, jejíž zvlněná římsa vytváří prostor na třech stranách pro ciferník hodin. Sedlová střecha je kryta taškovou krytinou. Stěny jsou prolamovány stlačeným obloukem klenutými okenními otvory, vstupní otvor je pravoúhlý. Fasádu rámují lizénové rámy. Část otvorů je zaslepena. Fasáda je provedena v žlutém odstínu. Stavba je ze tří stran obehnána ohradní zdí původně se čtyřmi výklenkovými kaplemi v koutech ohradní zdi. Jedna z nich byla zbourána z důvodu výstavby komunikace v 60. letech 20. století.