obchodní dům Prior

Obchodní dům je čtyřpodlažní stavba krychlového tvaru s drobným dvoupodlažním západním křídlem, ve své době mírně dispozičně nadčasově zamýšlená. Konstrukčně se jedná o železobetonový skelet v modulu 12 x 12 m se sloupy kruhového průřezu o průměru 100, resp. 60 cm, obvodovými průvlaky a bezprůvlakovými hřibovými monolitickými stropy. Ve dvou středních polích 2. NP prodejní části (o půdorysné rozloze 12 x 24 m) byla provedena sklobetonová skořepina, původně zajišťující denní horní osvětlení (dnes z izolačních důvodů zakryta lepenkou). Obvodový plášť je tvořený kovovou konstrukcí, z větší části s neprůhledným pláštěm z reliéfních panelů (hliníková slitina), navržených originálně pro tuto stavbu. U severního průčelí a západního křídla jsou součástí pláště i černé opaxitové výplně. Parter v rozsahu prodejní plochy (na jižním a východním průčelí) a pás pod střešní římsou je cele prosklený. Plochá střecha je krytá lepenkou. K západnímu průčelí se napojuje dvoupodlažní drobné křídlo s doprovodným zázemím pro personál (jídelna, učiliště). Stavba na zhruba čtvercovém půdorysu je rozdělena na dva provozní trakty: vlastní prodejní plochu v jihovýchodní části objektu (o 4 podlažích) a administrativní a skladový trakt při severním průčelí (o 8 podlažích). Dvě podlaží severního traktu výškově odpovídají jednomu podlaží obchodní plochy. Konstrukční výška podlaží je 5,40, resp. 2,70, m. Hlavní vstupy pro zákazníky jsou orientované k frekventovaným ulicím (na jih a východ), vstupy pro personál na dvorní straně (sever a západ). Pohyb mezi podlažími zajišťují eskalátory, výtahy a schodiště; v JZ části objektu je umístěno hlavní dvouramenné od západu prosklené schodiště pro zákazníky s travertinovým obkladem a původním zábradlím s průsvitnými výplněmi; schodiště pro personál je umístěno v administrativním traktu.