hospodářský dvůr

Nejstarší částí areálu je sýpka, obsahující pozůstatky středověké tvrze. Nachází se na severozápadní straně areálu. Jde o mohutný dvoupatrový zděný omítnutý objekt, postavený na obdélném půdorysu. Jihozápadní průčelí je čtyřosé. V ose první zprava je vstup, přístupný po čtyřech schodech, které vedou na terasu před vstupem. Okolo vstupu je nika, nahoře zaklenutá do segmentového oblouku. V ose druhé zprava je okenní otvor nepravidelného tvaru, nahoře obloukovitý, v ose třetí zprava obdélný vstupní otvor. V krajní levé ose je drobný obdélný, na šířku orientovaný okenní otvor. Obklopený je širší špaletou, nahoře segmentově zaklenutou. Otvor zabezpečuje mříž. Takový okenní otvor je i v krajní levé ose prvního patra, v jeho zbývající části jsou dnes otvory zazděné. V druhém patře jsou opět stejné okenní otvory, a to v osách druhé, třetí a čtvrté zprava. V krajní pravé ose je podávací otvor, zakrytý dvířky. Mezi okny se v ose průčelí nachází na stěně reliéfní motiv kruhu ze svazků stonků, nahoře obtočeného stuhou. Ta oběma konci zvlněně splývá dovnitř kruhu po jeho stranách. Uprostřed kruhu je rozvinutý květ s čtyřmi srdčitými okvětními lístky. Pod hlavní římsou se v celé šíři stěny nachází široká vodorovná lizéna. Omítka je na průčelí místy poškozená, takže je patrné zdivo z lomového kamene, doplněného v malé míře cihlami. V nároží jsou také kamenné kvádry. Ve všech osách dvouosé jihovýchodní fasády jsou stejná na šířku orientovaná okénka jako na jihozápadní straně. Mezi okny druhého patra je na stěně další reliéfní výzdoba. Jde o obdélné pole, vymezené nahoře a po stranách orámování ze stylizovaných protáhlých tulipánovitých květů. Ve středu horní části je „hlavní klenák“ se stáčeným motivem. Ve vymezené ploše jsou nahoře tři písmena E H J (písmeno H je uprostřed, písmena E a J jsou výše po stranách a situována diagonálně, dolním koncem k písmenu H). Pod těmito písmeny je široká nízká mísa s vinnými hrozny, dalšími stylizovanými plody a nahoře s klasy. Pod hlavní římsou je opět lizéna. Protější severozápadní průčelí je provedené stejně jako jeho protějšek (bez štukové výzdoby), omítka téměř zcela chybí. Sýpka má valbovou střechu s námětkem, krytou bobrovkami. Jihozápadní stranu dvora tvoří tři objekty. První od severozápadu je dům čp. 13. Jde o zděný omítnutý přízemní objekt, postavený na obdélném půdorysu. Zasazený je do terénu. Sedmiosé severovýchodní průčelí chrání v dolní části sokl. V osách první až čtvrté zleva jsou obdélné okenní otvory. V ose první a druhé zleva je část otvoru zazděná, uprostřed umístěné úzké a nízké okno je dnes bez výplně. Pod otvory jsou profilované parapetní římsy. Stejně je tomu tak i u os třetí a čtvrté zleva, kde jsou dosud torza starších oken. Ta jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly v líci. Křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, nahoře je oddělená dvoukřídlá část. V ose páté zleva je vstup, v osách šesté a sedmé zleva jsou dvoukřídlá okna, umístěná ve špaletě. Jejich rozměr je menší než v levé části průčelí, křídla jsou nedělená. Pod profilovanou hlavní římsou je v celé šíři stěny vodorovná lizéna. Trojosá severozápadní fasáda má v dolní části sokl, obsahuje tři zazděné okenní otvory stejných rozměrů jako u levých os na severovýchodní straně. Nahoře je lizéna a profilovaná hlavní římsa. Omítka je na této straně dosti poškozená, takže je viditelné zdivo z lomového kamene a cihel. Velkou část jihovýchodní fasády zakrývá podélně připojený obdélný přístavek. Viditelná je pravá osa stejného provedení jako levé dvě osy severovýchodního průčelí. I zde je sokl, horní lizéna a profilovaná hlavní římsa, dnes zčásti chybějící. Dům má valbovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. V její severovýchodní a jihozápadní části se nacházejí dvě volská oka, situovaná u krajů. V hřebeni střechy, blíže severozápadnímu konci, jsou zasazeny dva nízké cihlové komíny. Na jihovýchodní straně je ještě třetí cihlový komín, tento velmi vysoký. Situovaný je uprostřed dolní partie střechy. Na dům čp. 13 navazuje torzo hospodářské budovy. Z původního přízemního objektu obdélného půdorysu se dodnes dochovaly pouze části obvodového zdiva z lomového kamene, doplněného v malé míře cihlami. Třetí budovou jihozápadní strany dvora je stodola. Jde o zděný omítnutý objekt, postavený na protáhlém obdélném půdorysu. V místech, kde je omítka poškozená, je viditelné zdivo z lomového kamene. V severovýchodním a jihozápadním průčelí jsou prolomené vždy dva protějškové široké vjezdové otvory obdélného tvaru. Stodola má valbovou střechu, krytinou jsou bobrovky, doplněné v částech střechy drážkovými taškami. Na jihovýchodní straně dvora stojí dům čp. 1. Tvoří hod dvě části, spojené v poněkud neorganický celek. Pravděpodobně starší jihozápadní část je přízemní, v ose se k ní napojuje patrová část severovýchodní. Jihozápadní část je v torzálním stavu, původně měla lichoběžníkový štít a polovalbovou střechu. Severovýchodní část má na severozápadě v přízemí tři dveřní otvory. V prvním patře je v osách první a druhé zleva trojdílné okno s trojdílnou horní částí, oddělenou poutcem. V pravé ose je vstupní otvor, přístupný po přiloženém jednoramenném schodišti. Severovýchodní stěna je bez otvorů, jihovýchodní je trojosá. V přízemí je vpravo zazděný vstupní otvor, ve střední ose obdélný okenní otvor, v levé rovněž obdélný, avšak orientovaný na šířku. Oba zabezpečuje mříž. V prvním patře je v ose první a druhé zprava stejné okno jako na severozápadě, v levé ose podobné okno, avšak pouze dvojdílné. Dům má rovnou střechu, na jihovýchodě přesahující. Na severovýchodní straně dvora stojí hospodářská budova se stájemi. Zděnou budovu tvoří dvě zhruba obdélníkové části, napojené na sebe v tupém úhlu. Ve středu jihozápadní strany je rozšířena o obdélnou přístavbu stejné výše, jako vlastní budova. V úseku mezi ní a jihovýchodní částí je dnes zdivo destruováno. Jednoduché fasády člení jednotlivé otvory, sokl a profilovaná hlavní římsa. Jihovýchodní část je opatřena mohutnými opěráky, sahajícími až ke koruně zdiva. Krov a střecha dnes chybí, stejně jako velká část omítek. Na severovýchodě ohraničuje část pozemku dvora ohradní zeď.