kostel sv. Valentina

Kostel sv. Valentina v Novosedlicích (něm. Weisskirchlitz) stojí v centru obce při kostelní ulici. Jedná se o obdélnou sakrální stavbu s presbytářem orientovaným k jihovýchodu s pravoúhlou sakristií obrácenou severovýchodním směrem. Loď je zastřešena sedlovou střechou, presbytář je zúžený trojboký, zakončený valbou. Nad presbytářem je polygonální sanktusník. Střešní krytina lidi je tašková, presbyteria z na koso kladených šablon. Okna jsou obdélná se segmentovým zakončením rastrovaná do lizénových rámců. V presbyteriu jsou pod a nad okny obdélná vpadlá zrcadla se zaoblenými rohy. Před hlavní průčelí předstupuje obdélná předsíň zastřešená sedlovou střechou se sochou žehnajícího Krista. Do předsíně vede portál se zdobným tympanonem. Hlavní štítové průčelí je zdobeno zdvojenými pilastry vysokého řádu profilovanou římsou a volutovým štítem s trojúhelným zakončením. Ve vrcholu je zlacený kříž, po stranách jehlany a koule. U severozápadního nároží těsně při silnici stojí solitérní objekt zvonice na obdélném půdorysu s úzkou apsidou. Zvonice je zakončena cibulovou bání s šindelovou střešní krytinou.