kostel sv. Vavřince

Zděný omítnutý kostel má obdélný půdorys s užším a stejně vysokým obdélným presbytářem a obdélnou sakristií u severovýchodní strany presbytáře. Severozápadní průčelí člení lizénový rám. V ose stěny se nachází vstupní dveře, lemované kamenným portálem s ušima. Ve středu horní části portálu je umístěn letopočet 1769. Nad vstupem je plasticky provedený erb rodu Clary-Aldringenů s erbovním pláštěm s korunou ve vrcholu. Hořejšek erbu zasahuje do dolní části okna, nacházejícího se nad ním. Celkem jsou v průčelí tři okenní otvory, dnes zazděné. Střední otvor - nad vstupem - je širší a vyšší, než níže umístěné otvory po jeho stranách. Střední otvor zakončuje stlačený oblouk, boční oblouk půlkruhový. Všechny tři otvory mají po stranách a nahoře profilovanou šambránu a dole profilovanou parapetní římsu, dnes oplechovanou. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Nad ní se zvedá obdélný štít, doplněný po stranách křídly. Štít má plastické orámování, přecházející i na přední stranu křídel. Ve středu štítu je prolomeno poměrně velké okno v profilované šambráně, vyplněné vodorovně kladenými dřevěnými lamelami. V horní části stěny je ještě široká lizéna. Po obou stranách štítu je prohnuté křídlo, vedoucí k nárožnímu pilíři, zakončenému jehlancem. U štítu je na křídle váza konvex-konkávního tvaru, stojící na podobně tvarované oblé noze. Na štít se vzadu napojuje širší dolní část dřevěné hranolové věže, zasazené do střechy. Věž tvoří prkna se spoji, krytými lištami. Dolní část je čtyřstěnná, horní má navíc široká zkosená nároží. Okraje jednotlivých stran věže jsou lemované prkennými lizénami. V každé stěně je velké okno, nahoře zakončené do segmentového oblouku a vyplněné vodorovně kladenými dřevěnými lamelami. Okna mají tenkou dřevěnou šambránu, dole pak profilovanou dřevěnou parapetní římsu. Dvoustupňová jehlancová střecha věže je krytá šindelem. V jejím vrcholu je zasazena velká makovice s obrysovým křížem s trojlistě ukončenými břevny. Trojosé jihozápadní průčelí lodi člení lizénové rámy, svislé lizény oddělují jednotlivé osy. Ve všech osách jsou dřevěná okna, zakončená do tvaru stlačeného oblouku a umístěná v hluboké špaletě. Rozdělená jsou silnými příčlemi do tvaru latinského kříže. Obě dolní části člení jedna svislá a tři vodorovné příčle (levá dolní tabulka levé části okna je otvíravá), horní pak jedna vodorovná a jedna svislá. Pod středním oknem je zazděný vstup, lemovaný portálem se zvýrazněným vnějším okrajem. U jižního nároží je loď zpevněná masivním opěrákem, sahajícím do výšky, odpovídající zhruba dvou třetinám výšky oken. Také stěny presbytáře člení lizénový rám. V jeho jihozápadní stěně je stejné okno jako v lodi, jihovýchodní strana je bez otvoru. Většinu severovýchodní stěny presbytáře zakrývá sakristie, jejíž část je připojená i k lodi. Sakristie má vysokou pultovou střechu, krytou plechem. Severovýchodní průčelí lodi má stejné členění a okna jako na protější straně. Loď má sedlovou střechu, presbytář valbovou, krytinou jsou bobrovky. V obou stranách střechy lodi jsou zasazena dvě volská oka. Areál kostela sv. Vavřince vymezuje na všech stranách ohradní zeď (chybí pouze v menším úseku na jižní straně, kde jsou obytné domy). Postavená je z lomového kamene, bez omítky. Korunu zdiva kryjí cihly, někde toto krytí chybí. Na severozápadě je zeď pokrytá popínavou vegetací. V jihozápadní části ohradní zdi se nachází kamenný portál s širšími patkami a nahoře s pravoúhle se přetínajícími pruty. Dole je kamenný práh. Otvor v portálu, výrazně vyšší než ohradní zeď, je zazděný režnými cihlami - stejně je provedeno i okolí portálu. V ose vstupu v severozápadním průčelí kostela přerušuje ohradní zeď brána, přístupná po přiloženém schodišti. Bloková zděná a omítnutá brána se ve středu horní části zvedá do oblouku, na jehož vrchol je posazen jednoduchý kovový kříž. Prolomená je otvorem, nahoře zakončeným do oblouku. V otvoru jsou dvoukřídlá dřevěná vrata, tvořená diagonálně kladenými prkny – společně obě křídla tvoří tvar klasu, obráceného směrem dolů. Na severozápadní (vnější) straně je po obou stranách otvoru lizéna, horní část brány má plastické orámování. V obloukovitém středním úseku je reliéfní tlapatý kříž, nad ním je na bráně letopočet 1769. Rozdíl terénu mezi přilehlou komunikací a bránou vyrovnává přímé schodiště. Skládá se ze šesti kamenných stupňů, přičemž dolní z nich je na levé straně téměř v líci se silnicí. Po obou stranách schodů je cihlová zídka, jejíž korunu tvoří řada vodorovně kladených cihel.