kostel Nanebevzetí Panny Marie

Orientovaný menší jednolodní zděný a omítnutý kostel má obdélnou loď s mírně širší vstupní partií a o něco užší krátký presbytář s trojbokým závěrem. Na západě se zvedá hranolová věž, k presbytáři jsou na jihu a severu připojené sakristie. Západní fasádu chrání v dolní části sokl, který obíhá celou stavbu. Ve středu průčelí je mělký rizalit, lemovaný po obou stranách toskánským pilastrem. V rizalitu se nachází vstup, před nějž je předložený jeden kamenný schod. Dvoukřídlé dveře jsou pobité železnými pláty s kosočtvercovou sítí. V jednotlivých kosočtvercích je barevně odlišený zdobný kosočtvercový motiv se stylizovanými květy (u okrajů křídel pouze poloviční). Kliku na pravém křídle lemuje ornament, stejný je i na křídle levém. Kryt spojů obou křídel má ozdobnou patku a hlavici. Dveře, zavěšené na zdobně tvarovaných pantech, jsou umístěné v líci. Lemuje je portál, jehož stojky mají soklovou patku a pod zesílenou horní částí jsou kanelované. Nesou přesahující profilovanou římsu, pod níž je na stěně plastické obdélné, na šířku orientované pole. Nad vstupem je okno, umístěné ve špaletě. Jeho obdélný tvar je nahoře zakončený do segmentového oblouku. Okno je rozdělené třemi vodorovnými a dvěma svislými příčlemi. Po stranách a nahoře má šambránu s plastickým vnějším okrajem, která má uši a ve středu horního oblouku je rozšířená. Střední rizalit vrcholí trojúhelným štítem, v jehož středu je kulatý ciferník hodin s římskými číslicemi a ozdobně tvarovanými rafijemi. Kolem ciferníku je profilovaná šambrána. Štít lemuje po stranách profilovaná římsa, dole je římsa drobnější a pouze nad pilastry. Stěnu lodi po obou stranách středního rizalitu člení lizénový rám, tvořený dvěma svislými lizénami (u nároží je lizéna širší, u rizalitu velmi úzká) a horní lizénou vodorovnou. Jižní průčelí má v levé části rizalit, členěný lizénovým rámem ze dvou svislých lizén u nároží a horní lizény vodorovné. K dolní části rizalitu je připojené prkenné zádveří se sedlovou střechou. V horní části rizalitu je úzké obdélné okno v kamenném ostění, umístěné ve špaletě. Chrání ho vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci. Profilovaná hlavní římsa přechází i na zbývající část lodi a na presbytář. Loď je prolomena dvěma oválnými, na výšku orientovanými okny ve špaletě, s kamenným ostěním. Okna člení síť vodorovných a svislých příčlí, doplněná po obvodu pásem s příčlemi šikmými. Okno chrání vnější síť. Takové okno je i v navazující stěně presbytáře, jeho dolní část však zakrývá střecha připojené obdélné sakristie. V její západní a jižní stěně je dvoukřídlé okno ve špaletě, lemované kamenným ostěním. Zabezpečené je vnější mříží z esovitě zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci. Ve východní stěně sakristie se nachází vstup – železem pobité jednokřídlé dveře, provedené obdobně jako dveře do lodi v západním průčelí. Sakristie má valbovou střechu. V obou šikmých stěnách závěru je půlkruhově zakončené okno, umístěné ve ven se rozšiřující špaletě, osazené vitráží (v okně vlevo od střední stěny je to sv. Josef, v okně vpravo Neposkvrněné početí P. Marie). V rovné střední stěně závěru se zhruba nad polovinou výšky nachází reliéf košíčku s květy, lemovaný plastickým kruhem. K severnímu průčelí presbytáře, které je bez okna, je napojena obdélná druhá sakristie. Ve východní stěně má dvoukřídlé okno ve špaletě, lemované kamenným ostěním. Zabezpečené je vnější mříží z esovitě zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci. Severní stěna je bez otvorů, v západní stěně je zazděný větší okenní otvor s kamenným ostěním, situovaný u napojení na presbytář. Sakristie má vysokou valbovou střechu. Severní průčelí lodi je provedené stejně jako jeho protějšek, s jediným rozdílem. Ve vystupující západní části není zádveří a okna jsou zde dvě – kromě horního je stejné i v dolním úseku stěny. Loď má sedlovou střechu, presbytář rovněž sedlovou, s půljehlancem nad závěrem. Širší západní úsek lodi má uprostřed zasazenou hranolovou věž, po jejíchž stranách je vždy valbová střecha. Krytinou střech jsou vláknocementové šablony kladené nakoso, s povrchovou úpravou, imitující břidlici. Hranolová věž má v dolní části západní stěny menší okno ve špaletě, nahoře zakončené do segmentového oblouku a lemované kamenným ostěním. Rozdělené je tenkou vodorovnou příčlí na poloviny. V jižní stěně věže je vysoký okenní otvor s kamenným ostěním, nahoře půlkruhového tvaru. Vyplněný je vodorovně kladenými lamelami. Zbývající dvě stěny věže jsou bez otvorů. Nad bohatě profilovanou hlavní římsou se zvedá o něco užší nástavec, krytý plechem. Na jižní straně je v něm v líci umístěno dvoukřídlé okno s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Na nástavec navazuje plechová jehlancová střecha s námětkem, v jejímž vrcholu je zasazena zploštělá makovice s křížem. V hřebeni střechy presbytáře je u napojení závěru zasazen kříž s hromosvodem. Ohradní zeď vymezuje pozemek hřbitova, přiléhajícího ke kostelu Nanebevzetí P. Marie. Je postavená z lomového kamene a opatřená omítkou s hrubým povrchem. Šířka zdi je 550-700 mm. Na západní straně je připojená ke kostelu. V tomto úseku se nacházejí dvě pilířové brány s jednoduchými kovovými vraty. Masivní pilíře mají nahoře kamennou desku, která se směrem vzhůru konkávně zužuje do tupé špičky. Otvor brány jižně od kostela je širší, vrata jsou zde dvoukřídlá. Brána severně od kostela je užší, s pouze jednokřídlými vraty. Třetí brána je situována ve východní části severního úseku ohradní zdi. Její pilíře vyrůstají z ohradní zdi do poměrně velké výšky, korunu mají krytou mírně přesahující deskou. Zeď vně sloupků je prohnutě vyvýšená. Mezi sloupky jsou dvoukřídlá jednoduchá kovová vrata.