zřícenina hradu Doubravka

Zřícenina hradu Doubravka se nachází na vysokém kopci, nazvaném Doubravská hora. Hrad měl dvoudílnou dispozici. Jeho jádro, umístěné na vrcholu hory, mělo přibližně oválný půdorys. Kolem něj byl vyzděný příkop a vně příkopu val. Obranné prvky doplňovalo sedm kruhových bateriových věží, umožňujících aktivní dělostřeleckou obranu. Na vnitřní straně obvodové hradby se nacházely různé objekty. Přestavba v 17. století výrazně změnila vzhled předhradí. Hrad byl opatřen opevňovacím bastionovým systémem. V letech 1644-1655 došlo ke zboření hradu, takže z něj zůstala pouze zřícenina. Dnes je jediným viditelným pozůstatkem původního gotického hradu, který zůstal na svém místě, torzo věže nacházející se ve vstupní partii. Jinak se zde nacházejí novodobé objekty – budova restaurace čp. 104, stojící na severovýchodní straně areálu a obytná budova s dílnami na jihozápadě. Oba tyto objekty do sebe pojaly pozůstatky zdiva zříceniny. Co se naopak zachovalo ve značném rozsahu je systém barokního bastionového opevnění, obklopujícího areál.