dům, zvaný Zlatý kříž

Dům čp. 69 je trojkřídlý zděný třípatrový objekt, tvořící součást severovýchodní strany Zámeckého náměstí, do kterého je orientovaný okapní stranou. Dvorní přístavby vytvářejí spolu s vlastním domem uzavřený půdorys. Jihozápadní průčelí (do náměstí) je devítiosé, přičemž ve střední ose je v druhém a třetím patře trojdílné sdružené okno. Přízemí člení pásová bosáž, nad okny s naznačenými klenáky. Ve střední ose jsou poměrně jednoduchá dřevěná vstupní vrata v otvoru, nahoře zakončeném stlačeným obloukem. Vstup lemují dva sloupy, nesoucí balkón v prvním patře. V osách první až třetí zleva jsou novodobá okna, imitující členěním dvoukřídlá okna, s jednou vodorovnou příčlí a poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Novodobé jsou i převážně prosklené dveře v osách čtvrté a šesté zleva a okna v osách první až třetí zprava. Ta mají tabule členěné jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. První patro odděluje profilovaná římsa. Ve vpadlé střední ose je široký otvor s převážně prosklenými dvoukřídlými dveřmi na balkón a s oknem po obou jejich stranách. Okna i dveře člení vodorovná příčle, nahoře je oddělená větrací část. V horním oblouku je zasklení opatřeno paprsčitě poskládanými příčlemi. Obdélný balkón má litinové zábradlí, jehož svislé pruty spojuje nahoře obloukovitý motiv a v jehož horním pásu jsou pravidelně rozmístěné kruhy. Zbývající osy prvního patra vyplňují dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s vnějšími křídly v líci. Křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, nahoře je dvoudílná větrací část. Nad okny je profilovaná římsa, spočívající na dvou dosti plochých konzolkách. Stejně je řešeno i druhé patro, jehož opět vpadlá střední osa obsahuje sdružené okno. Tvoří ho střední část, stejná jako ostatní okna v tomto podlaží, a dvě postranní jednokřídlá okna. Sklo dělí vodorovná příčle na poloviny, nahoře je nedělená větrací část. Okna sjednocuje trojúhelný fronton. Třetí patro, oddělené profilovanou římsou, obsahuje okna, která jsou menší obdobou oken v druhém patře, a to včetně trojdílné střední osy – i zde umístěné ve vpadlém poli. Fasádu završuje profilovaná hlavní římsa. Severozápadní stěna domu není viditelná pro navazující dům. Protější jihovýchodní je díky nižší výšce vedlejšího objektu viditelná v úrovni třetího patra. Nacházejí se v ní obdélné okenní otvory ve třech úrovních nad sebou (jedno, tři a nejvýše opět jedno). Zároveň je zde patrné, že na hlavní část domu navazuje zadní přístavba. Dům má sedlovou střechu, přístavba pultovou, krytinou jsou bobrovky. Na jihozápadě je střecha prolomena pěti velkými a čtyřmi menšími vikýři ve tvaru volských ok – ve dvou úrovních nad sebou. Dvorní fasády a zadní průčelí jsou jednoduché, členěné převážně otvory. Severovýchodně od domu se nachází terénní zlom, vyrovnávaný terasou. Na terasu je přístup průjezdem v zadní části objektu. Bývalý dvorní objekt je zděná budova protáhlého lichoběžníkového půdorysu, s mělkým oválným rizalitem v pravé části jihozápadního průčelí. Severozápadní část je patrová, jihovýchodní pak dvoupatrová. Jihozápadní fasáda je řešená jednotně. Všechny osy – až na střední v přízemí rizalitu – jsou okenní (osa v přízemí druhá zleva je zazděná). Okna jsou dvojitá dřevěná dvoukřídlá, s vnějšími křídly v líci. Každé křídlo je rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi na třetiny. Kolem oken je kamenná šambrána s ušima, dole doplněná o kamennou profilovanou parapetní římsu. Ve střední přízemní ose rizalitu je kamenný vstupní portál s ušima s kapkou, nahoře ukončený segmentovým obloukem s mohutnou profilovanou římsou a širokým hlavním klenákem. Jednokřídlé novodobé dřevěné dveře rámové konstrukce tvoří klasovitě kladená prkna (klas směřuje dolů), pobitá hřeby. Podobně je provedené i protilehlé severovýchodní průčelí. Otvory v přízemí pátý a šestý zprava a v prvním patře čtvrtý a šestý zprava jsou zazděné. K levé části průčelí je přistavěný novodobý schodišťový přístavek s jednou stěnou prosklenou. Ten tak zakrývá tuto část fasády vlastního domu. Dům má sedlové střechy, střední rizalit stanovou, krytinou jsou bobrovky. Na severovýchodní straně jsou ve střechách volská oka, podobné je i na protější straně, v severozápadní části objektu.