kostel sv. Apolináře

Areál kostela sv. Apolináře se nachází ve středu obce. Barokní jednolodní kostel s odsazeným pravoúhlým presbytářem a hranolovou věží nadstavenou štítové stěně pochází z let 1687-1691, kdy byl postaven na místě původního středověkého kostela. K jeho výrazné přestavbě došlo v polovině 19. století. Oplocení se nachází před západním průčelím kostela a dále vymezuje západní stranu jižní části pozemku kolem kostela a západní část jižní strany. Zde na něj navazuje plot a na severní straně západního úseku pak ohradní zeď. Ozdobný kovaný mřížový plot, jehož jednotlivá pole jsou vsazena mezi hranolovými sloupky, stojí na kamenné nízké zídce s korunou krytou kamennými deskami. Mezi západní částí oplocení a jihozápadním nárožím kostela je situována brána se zdobenou kovanou mříží. Její dvě křídla jsou vsazena mezi dvěma masivními vysokými bosovanými zděnými sloupy s patkami, na nichž stojí zdobené kamenné vázy. Na severu navazuje na západní část oplocení ohradní zeď, která vymezuje pozemek kolem kostela na severozápadě a severu. Je zděná, se zbytky omítky a korunou krytou cihlami.