kostel sv. Havla

Kostel s presbytářem obráceným k severu je situován na vyvýšeném místě v jádru obce, severně od náměstí, v sousedství zámku. Jedná se o mohutnou barokní stavbu na složitém půdoryse s výrazným dvouvěžovým průčelím, která dominuje náměstí a uplatňuje se i v dálkových pohledech od jihu. Kolem se rozkládá bývalý hřbitov, ohrazený kamennou zdí se dvěma vstupy. Z východu je hřbitov vymezen tarasem z kvádrů. Na hřbitově je dochováno několik náhrobků z 19. stol. Nejhodnotnější z nich - náhrobek J. A. Schneiderové od Josefa Malínského (stéla s reliéfně zdobenými boky) je povalen a jeho stav je velmi špatný. Dále se zde nachází hodnotný litinový náhrobek G. Fuchse, pravděpodobně z r. 1828. K hřbitovní bráně ústí kamenné schody, tvořené nízkými stupni, které vedou od náměstí. Plocha západně od nich je upravena parkově. Je zde umístěn pomník padlým v 1. i 2. světové válce, z umělého kamene, s pásem ze švédské žuly a s kovovým medailonem legionáře. Předmětem ochrany je kostel, hřbitov s náhrobky (náhrobek J. A. Schneiderové, náhrobek G. Fuchse), ohradní zeď a příslušné pozemky. V prostředí kulturní památky se nachází schodiště a pomník padlým.