socha sv. Josefa

Socha sv. Josefa měla na původním místě poměrně neobvyklý sokl. Šlo o velmi vysoký komolý jehlan s širším podstavcem, u jehož přední strany byl ještě nízký stupeň (patrně klekátko). Jehlan ukončovala přesahující římsa. Dnes se socha nachází v jedné z menších kaplí v ambitu kolem kostela P. Marie Bolestné na oltářní menze. Má nižší hranolový sokl, dole a pod horní úrovní rozšířený. Na soklu je přesahující římsa – podle jejího vzhledu je možné, že jde o horní část původního soklu. Vlastní socha světce má trojstupňový podstavec. Sv. Josef stojí v čelní pozici s odlehčenou levou nohou. Oblečený je do dlouhého šatu s dlouhými rukávy, členěného do několika záhybů a do pláště. Obě paže jsou ohnuté v lokti, ruce přidržují sedícího Ježíška. Na hlavě, mírně nakloněné k levému rameni, jsou delší vlnité vlasy, na bradě je plnovous. Nahý Ježíšek je zobrazen v levém poloprofilu, před pravou částí Josefova trupu (z hlediska pozorovatele). Obě nohy má pokrčené v kolenou. Levá paže je ohnutá v lokti, v pozdvižené ruce drží Ježíšek sféru (?). Na hlavě má krátké vlasy. Díky poškození sochy jsou některé detaily již hůře zřetelné.