památník obětem 1. světové války

Volně stojící architektonicky pojatý pomník je přes 5 m vysoký, šestistranného půdorysu. Na kamenné dvoustupňové základně stojí šestiboký podstavec se soklem, na němž památník pokračuje reliéfními partiemi. Podstavec, stejně jako horní pilířová část, je zakončen symetrickými konvex-konkávně profilovanými předsazenými římsami. Pomník vrcholí kamenným šestibokým pohárem. Všechna nároží podstavce a horní reliéfní části spojují vertikálně komponované třičtvrtěsloupy s hladkým povrchem. Na sv. a jz. stěnách podstavce jsou připevněny bílé mramorové desky s nápisy. Ke kostelu, tj. na sv. směřuje seznam padlých a nezvěstných č. 1, na jiné desce je seznam padlých a nezvěstných č. 2 (viz Nápisy). Stěny, se kterými tyto nápisy sousedí, obsahují ve středu plastický vertikálně oválný vavřínový věnec dole se stužkou ve formě dvou zřasených pásků. Hlavní téma památníku je vytvořeno v obdélných reliéfech, které jsou odděleny hladkými úseky. V jejich horní třetině je subtilním ornamentem vyryt kříž v paprscích. Figurální obsah každého reliéfu rámuje u dolní hrany visutá, zdola konvex-konkávně tvarovaná římsa. Vrcholem je reliéf Vzkříšení. Je vytvořen jinošskou figurou, která je podána z čela v celé postavě se vzpaženýma rukama a nohama jakoby bezvládně nataženýma. Paprsčité pozadí a svatozář ukazuje na Spasitele. Figura má přiléhavou tuniku končící v oblasti beder a stojí na v kameni už znejasněné podložce - had se dvěma hlavami – symbol nesmrtelnosti (?). Pod tímto výjevem je na reliéfu matka nesoucí v náručí malé dítě, u levé nohy stojí větší dítě, pozvedající ruce k ní. Níže: Postava truchlící matky pohroužené do zármutku. Nad ní stojí opírající se starší mužská postava s plnovousem. Další sloupec začíná nahoře reliéfem stojící matky, u jejíž dlouhé sukně sedí malé batole. Žena má na prsou spojené ruce. Níže jsou na reliéfu dvě postavy zahynulých vojáků. Na hrudi toho, který je v popředí, je vytvořen pár podpírajících rukou, patřících pravděpodobně Spasiteli. Dolní reliéf z této trojice zobrazuje tři figury. Jinoch je v přední části rozkročen a natahuje svoji pravou ruku k mužské postavě s plnovousem a v čapce. Žena po jejich pravici je podána z profilu a s pravou rukou pozvedající k muži. V pravém dolním koutu se ukazuje rostlinná ratolest. Poslední z trojice reliéfů začíná nahoře výjevem vojáka ve zbroji s helmou na hlavě vystupující zpoza kostlivců. Na reliéfu níže se objevuje postava vojáka v uniformě, který ve své pravé ruce pevně drží pušku. Voják v dolní části výjevu je znázorněn v polopostavě, schoulený s rukama zakrývajícíma si tvář. V pozadí je vidět smrtky a jejich pařáty. Na reliéfu nejníže je zobrazen padlý voják bez přilby. Leží na zádech s levou rukou vzpaženou nad nalevo vychýlenou hlavou a s levou rukou bezvládně položenou na hrudníku.