sousoší Kalvárie

Monumentální sousoší Kalvárie se nalézá po pravé straně komunikace ve stráni ve směru Rudník - Vrchlabí. Na podélném fundamentu o délce 3,5 m jsou umístěny tři ozdobně ztvárněné podstavce soch. Prostřední podstavec má na obou stranách příložky s volutovými křídly ve spodní části, na čelní straně je ozdoben nízkým páskovým reliéfem. Završen je mohutnou odstupňovanou uprostřed vzdutou římsou s mušlí. Na římse byl nižší podstavec a na něm vztyčen jetelový kříž s korpusem. Ježíš má hlavu skloněnou k pravému rameni. Celková výška této části sousoší je cca 3,8 m. Po levé straně je na fundamentu umístěn podstavec pro sochu P. Marie. Tento podstavec má příložku na levém boku s volutovým křídlem ve spodní části. Jeho čelní stranu zdobí zrcadlo a rokajová kartuše, završen je římsou. Spodní okraj římsy, vzdouvající se směrem k prostřednímu pilíři, je na vrcholu vzdutí stočen do voluty. Na římse je profilovaná deska a na ní stojící P. Marie, která má sepjaté ruce a hlavu otočenou ke kříži. Výška figury je 1,4 m. Na pravé straně fundamentu je obdobný podstavec jako na pravé straně a jeho sochařské provedení je pouze zrcadlově obráceno. Na tomto podstavci na profilované podnožní desce stojí socha sv. Jana Evangelisty, levou ruku má položenou na prsou, hlava světce vzhlíží vpřed. Materiálem světlý pískovec.