socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha světce na ozdobném podstavci stojí v severní části návsi ve středu obce. Socha je otočená k jihovýchodu. Základ podstavce je pravoúhlý, složený z pískovcových kvádrů. Sochařsky pojednaný podstavec má hranolový základ s čelní stranou vypouklou. Spodní soklová část je rozšířená, horní okraj je profilovaný na třech stranách. Střední díl doplňují po stranách voluty. Čelní stranu zdobí reliéf se sv. Vojtěchem s mitrou, berlou a veslem, který pravicí žehná a v levici drží knihu. Reliéf rámuje rokokový rámeček s nečitelnou nápisovou kartuší ve spodní části. Volutové boky zdobí ryté rámce ve tvaru obdélníků s vykrojenou horní a spodní stranou. Na zadní straně podstavce je vyrytý letopočet 1776 a mariánský monogram. Podstavec nahoře ukončuje římsovitá hlavice vpředu zdvižená a stočená ve voluty. Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěná na kónickém profilovaném soklíku s monogramem M:G:. Zobrazena je v tradičním ikonografickém pojetí s krucifixem v náručí skloněným k pravému rameni. Světec je prostovlasý, oděný v nařaseném rouchu, stojí na oblaku s andílčí hlavičkou. Kolem hlavy má vsazen zlacený železný kruh s 5 hvězdami. Kolem sochy nad řadou pískovcových kvádrů novodobý dřevěný plůtek s železnými sloupky. Celková výška (bez kruhu s hvězdami) 415 cm; základ v. 20-22 cm, podstavec v. 218 × š. 87 × h. 70 cm; socha se soklíkem v. 175 cm. Půdorys spodku podstavce: šířka 87 cm, hloubka 70 cm.