socha sv. Jana Nepomuckého

Kamenná socha sv. Jana Nepomuckého stojí v dominantní poloze v sedle mezi Sušicí a Hrádkem, před památnou lípou velkolistou. Socha čelem obrácena k SZ. Kolem sochy kamenný obrubník. Socha je umístěna na žulové schodišťové desce, na které je osazen hranolový podstavec s masivní hranolovou patkou s výžlabkem, zakončený výraznou profilovanou fabionovou římsou. Dřík podstavce je po stranách opatřen volutovými křídly. Na dříku podstavce je erb hraběcí rodiny Desfoursů s dvojhlavou orlicí, nad erbem korunka. Erb i korunka lemovány akantovým ornamentem. Nad erbem pod římsou podstavce rytý letopočet 17 26. V horní části soklu jsou patrné stopy po osazení lucerny (přerušená římsa a v dříku otvor pro kovovou konzolku lucerny). Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na hranolovém plintu, je oblečena v klerice, rochetě a v kanovnické mozetě, na hlavě biret. Obličej s plnovousem a zjemnělým výrazem. Před tělem drží světec diagonálně položený kamenný krucifix, natočený v levému rameni; spodní část kříže třímá v pravé k boku spuštěné ruce, levá v lokti ohnutá ruka přidržuje kříž na prsou. Palmová ratolest chybí – v předloktí pravé ruky pouze pozůstatek kovové konzolky. Svatozář (pravděpodobně s hvězdami) chybí. Celková výška podstavce včetně podnože 167 cm, výška sochy 177 cm. Erb na podstavci patří hrabatům Desfours zu Mont und Athienville, dlouholetým majitelům nedalekého Hrádku, kteří zakoupili hrádecké panství až v r. 1731. Můžeme hypoteticky předpokládat, že socha vznikla na objednávku Defoursů a na své současné místo byla osazena dodatečně (Defoursové vlastnili na Prácheňsku od r. 1723 statek Defurovy Lažany), případně mohl být na starší sochu erb vytesán dodatečně. Nejpozději v polovině 18. století stála socha na svém místě, neboť ji tu zaznamenává první vojenské mapování. V roce 1921 sochu opravil a očistil akademický sochař Ladislav Křtín. V říjnu 1924 byla soše uražena hlava neznámým pachatelem. Opravu včetně zhotovení nové hlavy provedl Arnošt Varzoller, pracující u sochaře Vojtěcha Pokorného v Sušici (náklady na opravu hradil hrádecký velkostatkář Bohumil Henneberg-Spiegel). Opravená socha byla 16.5.1925 posvěcena zbynickým farářem.