Lobkovický zemědělský dvůr

Rozsáhlý areál bývalého Lobkovického hospodářského dvora leží uprostřed obce severně od kostelního návrší při hlavní silnici poblíž řečiště Vltavy. Budovy areálu jsou rozloženy po obvodu velkého, přibližně obdélného uzavřeného nádvoří, jehož nerovný terén se poměrně prudce svažuje od východu k západu. Nádvoří je dnes převážně travnaté, zčásti porostlé mladými listnatými a jehličnatými stromy, vysazenými v nedávné době, když budovy přestaly sloužit hospodářským účelům. V severovýchodní části areálu stojí hlavní jednopatrová, částečně podsklepená dvoukřídlá budova na půdorysu písmena L. Východní, k silnici orientované křídlo bylo vždy obytné, zřejmě sloužilo jako obydlí správce, boční kolmo navazující křídlo severní bylo zčásti obytné, zčásti obsahovalo provozní prostory (mj. kovárnu). K severnímu křídlu se pojí jednopatrová budova bývalého špýcharu a dále k západu pokračuje přízemní bývalý ovčín. Na jihozápadní straně uzavírá plochu dvora mohutný blok tří stodol. Někdejší vjezdová brána v severozápadním koutě dvora mezi stodolami a ovčínem byla již dříve zbořena. Na jihovýchodní straně dvora navazuje kolmo na stodolu přízemní objekt kravína a koníren se sýpkovým polopatrem. Před kravínem, pod zvýšeným terénem jižní části dvora je zahlouben klenutý krecht pro uskladnění brambor. Dále k východu při okraji dvora se rozkládá torzo kolny, z níž se dochovala jihovýchodní a severovýchodní obvodová zeď a menší přízemní stavba chlévů pro malá zvířata. V jihovýchodním koutě dvora je malé přízemní stavení nad starým, patrně gotickým sklepem. K domku, který je pozůstatkem starší větší budovy, se v rovině uličního průčelí připojuje hlavní půloválně sklenutá brána vjezdu do dvora. Součástí komplexu dvora je i pozemek zahrady. V severní části zahrady se nachází stará studna, pozemek je na severovýchodně a severozápadě obehnán straně kamennou ohradní zdí.