socha sv. Matěje na podstavě

Socha sv. Matěje byla původně umístěna na poz. č. 1897/1 u objektu č. 362 v zahradě nedaleko městského koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem. Na původním místě zůstal pouze se zemí spojený fundament sochy, která byla dříve umístěna nad pramenem vody. Skulpturu v současné době tvoří kvádrový podstavec s příložkami rozšířený po obou stranách ve spodní a horní části s volutami o výšce 150 cm. Uprostřed podstavce na čelní straně je vytesaná kartuše s rytým nápisem a chronogramem, vročení zhotovení sochy je taktéž vytesáno pod kartuší. Text na podstavci: EX/ plls VotIs /DIVIno/ honorlet/ sanCtI/ ApostolI MathIas LVnIak/ VXorqVe eIVs/ Anna/ eXIqI statue runt/ A 1773/ D 13 Maqe//. Podstavec ukončen širší profilovanou římsou o rozměru 70 cm x 90 cm, na které je na menším soklíku na plintu o rozměru 45 cm x 35 cm figura v kontrapostu. Prostovlasý světec s plnovousem má přes levé rameno nařasené roucho, v levé ruce drží knihu, pravou rukou tiskne k hrudi sekeru. za hlavou sv. Matěje je paprsčitá zlacená svatozář. velikost světce v mírně podživotní velikosti, 165 cm. Světlý pískovec.