krucifix na podstavě

Kamenný pilíř s krucifixem situovaný na návsi u kaple v Hrdoňovicích, orientovaný k JV ve směru k osadě Libunec. Základový sokl zapuštěný částečně v zemi (příčinou navážka zeminy i nestabilní statické podloží), o rozměru 80 cm x 60 cm x 20 cm výšky (nad terénem). Na soklu umístěn kvádrový podstavec o rozměru 63 cm x 50 cm x 115 cm výšky, ve spodní části na čelní straně vytesány dvě voluty. Podstavec po stranách s rytou kasulovou paspartou o rozměru 38 cm x 75 cm, v čelním pohledu reliéf v mělké nice s Bolestnou P. Marií se sepjatýma rukama a meči zabodnutými v srdci, rozměr reliéfu 26 cm x 50 cm. Podstavec ukončen profilovanou přesahující římsou, na profilovaném segmentovém soklíku s uvedeným vročením je vztyčen krucifix s jetelově ukončenými rameny. Z čelní plochy krucifixu vystupuje nápisová páska, korpus ukřižovaného Krista v reliéfním pojednání s hlavou skloněnou k pravému rameni a mírně zřasenou bederní rouškou. Po vnějším obvodu krucifixu rytá linie.