socha Panny Marie

Kamenná skulptura představující Bolestnou Pannu Marii je umístěna na mramorovém podstavci, složeném z několika kvádrů. Jednotlivé díly podstavce jsou odděleny výraznými profilovanými římsami. Formování spodního dílu podstavce bylo ovlivněno empírovou ornamentikou. Střední díl podstavce nese nápis: „O wy wšicknj / kteřj jdete cestau, / pozorujte a wizte jestli / bolest, jako bolest / ma. Plač Jerem. 1. 12. / Anno 1854.“ Na zadní straně téhož dílu je vytesán text: „ Von Wohlthätern / gestiftet.“ Horní díl podstavce je opatřen reliéfem se symbolem bolestné Panny Marie (srdce probodené sedmi meči) v plochém orámování. Vrcholová figura byla instalována na vlastní malý podstavec tvaru krychle, na jehož čelní straně je dochováno kovové oko pro zavěšení lucerny. Figura Panny Marie Bolestné je pojednána v obvyklé ikonografii – stojící ženská postava v přepásaném biblickém rouchu, s hlavou ovinutou závojem sahajícím až k patám. Umírněná gesta a mimika vyjadřují bolest. Obrys sochy je jednoduchý, uzavřený, postoj figury i přes kontrapost poměrně toporný. Těžké roucho přiléhá k tělu, skladba záhybů je schematická a tuhá.