kostel sv. Vojtěcha

Farní kostel sv. Vojtěcha stojí v horní SV části velkého svažitého náměstí Jana Alise v místech zbořeného Vimrova domu a starých březohorských jatek. Stavba není liturgicky přesně orientována a proti původnímu záměru projektanta musela být podélná osa chrámu pootočena kněžištěm směrem k SV. Přesné umístění stavby a její odchylku od pravidla ovlivnilo poddolování okolního terénu, neboť v těsné blízkosti na severní straně se nachází štola Karla Boromejského a na jihu dědičná štola císaře Josefa II. Kostel longitudinálního typu byl založen jako pseudosíňové trojlodí vyvážených proporcí s nevýrazně zvýšenou střední lodí bez transeptu. Celková délka trojlodí je zhruba o třetinu větší než jeho šířka (poměr cca 23 m : 16 m). Význam střední lodi je akcentován proti lodím postranním větším rozpětím. V prodloužení rozšířené hlavní lodi navazuje stejně široký a vysoký kvadratický presbytář, ukončený odsazenou půlkruhovou apsidou. K základnímu chórovému čtverci se na obou stranách připojují nevelké nízké přístavky čtvercového půdorysu, na severu sakristie a někdejší křestní kaple, dnes depozitář na jihu. Závěrová část chrámu tak vytváří esteticky účinnou aditivní výškově i hmotově odstupňovanou skladbu objemů, gradující ve vysokém chóru. Vstupní JZ stranu zdůrazňuje v ose umístěná čtyřboká hranolová věž s předsíní v přízemí, která celým svým objemem vystupuje z půdorysného obvodu trojlodí a tvoří v šíři hlavní lodi mohutný rizalit se sloupovou edikulou. Stavebním materiálem jsou převážně cihly, jak bylo ještě donedávna patrno pod porušenými opadávajícími okrově zbarvenými omítkami. Dnes strukturu zdiva zakrývají nové vápenné béžově tónované omítky, jež pocházejí z poslední opravy v roce 1998. Předmětem ochrany je kostel, dva litinové kandelábry s lucernami a k tomu náležející pozemky.