kaple Narození sv. Jana Křtitele

Kaple stojí v obci Počeplice, zhruba v centru návsi ulicového typu, na jihozápadní straně průjezdní komunikace. Jedná se o jednolodní neorientovanou (presbytář směřuje k jihovýchodu) hladce omítnutou stavbu s hranolovou věžičkou nad hlavním severozápadním průčelím, postavenou na obdélném půdorysu s odsazeným půlkruhovým závěrem (presbytářem) pod sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou krytou břidlicí. Věžička má plechem krytou osmibokou jehlancovou střechu zakončenou makovicí a patriarším jetelovým křížem. Průčelí mají jednoduchý sokl (dnes tmavě červeně natřený), bohatě profilovanou korunní římsu a lisenové rámy, jejichž horní část tvoří obloučkový vlys. Vlys má lomené obloučky, které jsou neseny třikrát odstupněnými konzolkami. Severozápadní hlavní vstupní štítové průčelí má v ose levé dvoukřídlé dovnitř otvíravé rámové dveře o dvou výplních rozdělených profilovanými latěmi do tvaru helvetských křížů (uprostřed) a kružeb tvaru „jeptišek“ (nahoře). Portál dveří tvoří pásová šambrána zakončená nahoře lomeným obloukem, na jehož vrcholu je na soklíku malý latinský jetelový křížek. V oblouku, nad překladem dveří, je kružba provedená z plochých prutů. Lisenový rám se kolem tohoto portálu zalamuje a nahoře je stupňovitě zakončen. Nad tím, již z části v neodděleném štítu, je sdružené okénko tvořené dvěmi ven otvíravými jednokřídlými okénky rozdělenými kružbou na pět tabulek a osazenými v líci fasády jihovýchodní strany), nebo kulaté okno (na stranách zbývajících). Korunní římsa věžičky je uprostřed každé strany zalomena do neúplného trojúhelného tympanonu. Boční průčelí (severovýchodní a jihozápadní) mají po dvou lisenových rámech, přičemž ten na severozápadní straně je velmi úzký – má pouze tři obloučky obloučkového vlysu a představuje tak šířku předsíně a kruchty nad ní v interiéru. V ose většího rámu je vždy trojité sdružené okno tvořené dvoukřídlými (dolní křídla šestitabulková, horní rozdělená kružbou na pět tabulek) ven otvíravými hrotitými okny, osazenými ve zkosených profilovaných špaletách, v horní obloukové části opatřených šambránou s obrysovou lištou. Jihovýchodní průčelí tvořené závěrem presbytáře je bez otvorů, pouze ve středu má kruhové zrcadlo vymezené profilovanou lištou.