kostel sv. Mikuláše

Kostel je zděná omítnutá budova s obdélnou lodí, obdélným, o něco užším a stejně vysokým presbytářem s trojstěnným závěrem, obdélnou sakristií u jihozápadního průčelí presbytáře a předsunutou hranolovou věží na severozápadě. Věž téměř celá předstupuje před loď. Její dolní část chrání sokl, který obíhá celou stavbu. Nároží přední stěny věže jsou konkávně vybraná, lizénový rám člení dolní i horní část, oddělenou vysokou plochou římsou. V přízemí se nachází vstup – jednoduché dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce. Dolní a střední část vyplňují vodorovně kladená prkna, horní je prosklená. Tyto vnější dveře kryjí vnitřní vstup - dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, zdobené v dolní části obdélnou a ve střední části čtvercovou výplní s profilovaným okrajem. Horní úroveň je bez výplně, chrání ji ozdobná mříž s motivem kříže a rozvinutých květů. Spoj křídel kryje profilovaný sloupek s vysokou patkou a volutovitou hlavicí. Na pravém křídle je ozdobně provedený štítek zámku i volutovitá klika s andílčí (?) hlavou. Vstupní prostor chrání pultová stříška s eternitem, nesená trámovou konstrukcí. V horní části věže je okno zvonice, ukončené segmentovým obloukem a vyplněné žaluzií s vodorovně kladenými lamelami. Svislá příčle ho rozděluje na poloviny. Kolem otvoru je šambrána s hlavním klenákem. V dolní části jihozápadní stěny věže jsou dvě oválná, na šířku orientovaná okénka nad sebou. Umístěná jsou ve špaletě a lemovaná šambránou. Rozděluje je jedna vodorovná a dvě svislé příčle. V horní partii stěny je stejné okno jako na severozápadě, zde je navíc nad oknem velký kruhový ciferník hodin s římskými číslicemi. Protější strana věže je v dolní části zakrytá připojeným obdélným přístavkem s pultovou střechou, připojeným k věži i lodi. V jeho severozápadní stěně je vstup a u napojení na věž také kruhové okénko v šambráně, rozdělené do kříže. Stejné okno je i v horní části severovýchodní stěny. Nad přístavkem je ve stěně věže stejné okno, jako na protější straně a stejně je tomu i v horní partii věže, kde však chybí hodiny. Nad profilovanou hlavní římsou se zvedá přilbovitá střecha, krytá plechem. V jejím vrcholu je zasazená makovice se zdobně provedeným křížem. Severozápadní stěna lodi – po obou stranách věže - je bez otvorů. Člen ji lizénový rám, svislá lizéna u nároží je vyvýšena až nad korunu zdiva trojúhelného štítu lodi. Štít je napojen k věži. Jihozápadní průčelí tvoří loď a presbytář. Dvouosou stěnu lodi člení lizénové rámy, oddělující osy. V nich jsou zhruba čtvercová okna ve špaletě, nahoře zakončená do odsazeného půlkruhového oblouku. Otvory lemuje profilovaná šambrána s plochým hlavním klenákem, přecházejícím nahoře plynule ve vodorovnou lizénu. Zasklení s vitrážemi chrání mříž a drátěná síť. Pod oknem v pravé ose je vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, osazené v líci. Pravé křídlo je užší, obě člení tři obdélné výplně nad sebou (střední je vyšší). Dveře jsou zavěšeny na ozdobně provedených pantech. Vstup lemuje kamenný portál s uchy s kapkou a s hlavním klenákem. Jeho vnější okraj je zvýrazněný. Pod oknem v levé ose je do stěny připevněn památník obětem první světové války (samostatná položka areálu kostela). Průčelí vrcholí profilovanou hlavní římsou, která pokračuje i na stejně vysoký a mírně užší presbytář. Přechod obou částí kostela je konkávní. Také presbytář je členěný lizénovým rámem. Díky připojené sakristii je z jihozápadní stěny presbytáře vidět pouze horní část, v níž je prolomeno oválné, na výšku orientované okno ve špaletě, lemované ostěním. Obdélná sakristie je přistavěna k presbytáři, vlevo zasahuje i do lodě – v šíři nárožní lizény. Také sakristii člení na jednotlivých stranách lizénový rám. V její severozápadní stěně je vyvýšený vstup – jednokřídlé dřevěné dveře se svisle kladenými prkny a pravděpodobně prosklenou horní částí (dnes zakrytou). Nahoře je dvoutabulkový zasklený nadsvětlík, nahoře ukončený do tvaru segmentového oblouku. Vstupní otvor má orámování v podobě šambrány se zvýrazněným vnějším okrajem a s hlavním klenákem, sahajícím k horní vodorovné lizéně. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa, obíhající celou sakristii. Stejné zakončení a orámování po stranách a nahoře má i okno, umístěné ve středu jihozápadní stěny. Dole je profilovaná parapetní římsa. Okno je dvoukřídlé dřevěné, v líci. Křídla rozdělují dvě vodorovné příčle, horní část je nedělená. Uvnitř se nachází mříž. Jihovýchodní strana je bez otvorů. Sakristie má valbovou střechu, krytou eternitem. Trojstranný závěr presbytáře má střední stěnu rovnou, boční šikmé. V severovýchodním průčelí presbytáře i lodě jsou stejná okna jako na protější straně. Kostel má sedlovou střechu s půljehlancem nad závěrem, krytinou je eternit. Kamenný památník padlým v první světové válce se nachází pod oknem v levé ose jihozápadního průčelí lodi kostela sv. Mikuláše. Má širší podstavec, nesený dvěma mohutnými konzolami, vlastní nápisovou desku a půlkruhovou horní část. Obdélná deska má zvýrazněný okraj, obsahuje nápisy v němčině. Nahoře je napsáno věnování: „Unsern Opfern des Weltkrieges 1914 – 1918“ (Našim obětem světové války 1914 – 1918). Soupis obětí je proveden po jednotlivých rocích války. Tvoří ho tři sloupce – v levém je vždy křestní jméno a příjmení, ve středním vojenská hodnost a příslušný vojenský útvar a v pravém místo bydliště (obec a číslo popisné). Nad deskou se zvedá půlkruhový nástavec, dole zakončený na obou stranách volutou s vepsaným květem a nahoře v ose zdobený akroterií. V nástavci je reliéf dubového věnce, dole propleteného širokou stuhou, která vlaje po obou stranách věnce a má stočené konce. Uvnitř věnce je tlapatý kříž se zvýrazněným okrajem. Před jihozápadním průčelím kostela sv. Mikuláše je situován krucifix, stojící na dvoustupňové kamenné základně. Tvoří ho kamenný sokl a litinový krucifix. Sokl má dole širší podstavec, nahoře dvakrát odstupňovaný. Následuje vyšší, mírně kónická část, na jejíž přední straně je dole vyryt letopočet 1863. Sokl na všech stranách zakončují sedlové stříšky. Na soklu stojí krucifix s profilovanou patkou a okosenými hranami. V místě křížení jsou břevna zubovitě rozšířená (vždy jeden zub nahoře a dole, respektive vpravo a vlevo). Pod horním koncem svislého břevna je tabulka (listina) s plastickým nápisem INRI, jejíž okraje jsou mírně nepravidelného tvaru. Pravý okraj tabulky je dovnitř zahrnutý a levý horní roh doprava ohnutý. Kristovo tělo má muskulaturu spíše naznačenou, výraznější je u paží a na trupu s viditelnými žebry. Hlava s vlnitými dlouhými vlasy je nakloněná k pravému rameni a zakloněná, prsty přibitých rukou jsou ohnuté k dlaním. Chodidla jsou přibitá každé vlastním hřebem. Kristus je nahý až na bederní roušku, přidržovanou provazem. Rouška více kryje levou nohu, v partii klína je nařasená do uzlu a splývajícího cípu.