vodní mlýn s elektrárnou

Areál bývalého vodního mlýna, nyní vodní elektrárny stojí v hlubokém skalnatém údolí Berounky (na jejím levém břehu) pod vesnicí Šlovice, naproti Skryjím. Od jezu nad ústím Zbirožského potoka vede asi 190 m dlouhý udržovaný náhon zásobující objekt vodou. V sousedství mlýna je několik rekreačních objektů, jinak je stísněný prostor v zaříznutém údolí bez zástavby. Areál sestává z patrového zděného obytného stavení, ke kterému je pod šikmým úhlem připojena patrová mlýnice. Na východě přiléhá k mlýnici objekt strojovny vodní elektrárny. Proti obytnému stavení a mlýnici na jižní straně areálu stojí domek, původně sloužící k hospodářským účelům. Předmětem ochrany je obytná budova čp. 8, bývalá mlýnice, strojovna vodní elektrárny, domek a pozemky vymezeného areálu.