panský pivovar, s omezením: bez čp. 914, 1031, 1046, kůlny, komína, parc. č. 140, 141,143/1, 143/2, 157, 158, 160

Objekty bývalého pivovaru se nacházejí v areálu bývalého panského sídla v Rumburku. Jsou postaveny na středověké parcelaci v historickém jádru města. Tvoří jej budovy kolem rozsáhlého dvora - domy č. p. 831, 839, 842, konírna č. p. 843, oba objekty ledárny, hospodářská a provozní budova a varna. Areál bývalého rumburského panského sídla můžeme vymezit městským blokem mezi ulicemi Nerudova, Růžová, Jiříkovská a Třídou 9. května, kde se nachází devět stavebních objektů různého typu, účelu (hospodářského a obytného typu) a rovněž různé doby vzniku – od pozdního středověku až po přelom 19. a 20. století. Je nesmírně hodnotným jednotným celkem a jedním z nejdůležitějších hmotných pramenů dokládajících stavební vývoj Rumburka.