pomník Vítězslava Hálka

Pomník Vítězslava Hálka je umístěn v Břežanském údolí jižně od silnice, (v místě křížení zelené a modré turistické trasy). Je úzce spjat se Zbraslaví (k pomníku vede lesní pěšina od nádraží Zbraslav), ale nachází se na katastrálním území Lhota u Dolních Břežan (Středočeský kraj). Kamenný pomník tvoří vysoký obelisk s kovovým kruhovým reliéfem básníkovy hlavy z profilu, reliéfy (hvězda, feston) a s nápisem. Okolo pomníku kovové oplocení. Nápisy na přední straně pomníku: VÍTĚZSLAVU HÁLKOVI vděčné studentstvo 1876 OBNOVIL OKRAŠLOVACÍ SPOLEK ZBRASLAV Předmětem památkové ochrany je pomník Vítězslava Hálka na vyznačeném pozemku. Díky umístění na hranici Prahy a Středočeského kraje evidováno v rejstříku jako 1-1918 i 2-2345.