kaple sv. Prokopa

Pozdně barokní stavba kaple vystavěna za osadou Drštěkryje při cestě do obce Samšiny ve vzdálenosti přibližně 10 m nad prameništěm. Drobná centrální stavba na kruhovém půdorysu se čtvercovou předsíní. Vstup do kaple dvoukřídlými dřevěnými dveřmi od Z strany, které jsou zavěšeny na železných hácích a osazeny v kamenném ostění s obvodovým páskem a kapkami v horní části, nadpraží se vzdutou segmentovou římsou. Předsíňka se sedlovou oplechovanou stříškou, profilovaná korunová římsa nad vchodem se segmentem. Ve stříšce umístěny dva drobné soklíky po stranách, na nich putti z pískovce o velikosti 70 cm. Stavba se dvěma kasulovými okny ve dvojitých špaletách k J a S straně, kryta matnými (zčásti barevnými) tabulovými skly, se středovou kovanou mříží s dvojitým vodorovným překřížením. Obvod stavby členěn pilastry, které jsou dvojitě uplatněny na bočních stranách předsíňky a na V straně (naproti vstupu), jednoduché pilastry mezi okny. Po obvodu stavby pískovcový soklík do výšky 70 cm. Římsy v horní části stavby dvojité, profilované, korunová římsa široká s prostupujícími pilastry hlavic. Kuželová střecha krytá živičným šindelem vínové barvy, okraje opechovány. Ve vrcholu kovaný latinský kříž zdobený ornamenty. Sokl, ostění dveří, vpadlé šambrány, hlavice pilastrů a římsy v přírodní barvě světlého pískovce, plochy stavby hladké, vápenné.