evangelický sbor s farou

Soubor staveb evangelického sboru je situován v samotném centru města při západní straně náměstí Bedřicha Hrozného. Z náměstí se pohledově uplatňuje pouze východní průčelí fary, ostatní stavby sboru se zahradou jsou skryté. Na východní straně areálu stojí budova fary s bránou s mřížovými vraty, na severní straně evangelická škola, na jižní straně hospodářské stavby, studna a druhotně umístěné náhrobky, na jihozápadní straně další pilířová brána s mřížovými vraty a na západě kostel. Zbytky původní ohradní zdi nalezneme na severozápadní straně zahrady, jižní a severovýchodní straně. Zahrada je terasovitě uspořádána. Předmětem ochrany je evangelický sbor, fara čp. 442, pilířové brány I a II, ohradní zeď, studna a příslušné pozemky. Část ohradní (tarasové) zdi se nachází na sousedních pozemcích. V prostředí památky se nachází hospodářský objekt, bývalá evangelická škola a novodobé terasové zdi.