kostel sv. Františka z Assisi

Areál kostela sv. Františka Serafínského ve Studánce se nachází v severní části vsi, u křižovatky silnic - na východní straně silnice vedoucí z Dolního Podluží do Rumburku a na severní straně z ní odbočující silnice do Krásné Lípy. Je tvořen 1. kostelem sv. Františka Serafínského z Assisi, kolem něho postavených 2. opěrných a ohradních zdí, ze 3. schodiště postaveného na východní straně místo části opěrné zdi a z pozemků na parcelách č. 1 a 2 na nichž tyto objekty stojí a na druhém z nich je původní ornamentální dláždění před hlavním průčelím kostela. Základní plocha je tvořena tmavým čedičem a obrazce v ní jsou tvořeny světlými kameny, asi vápencovými. Ve středu plochy je takto vydlážděno osmistranné zrcadlo, s dovnitř prohnutými stranami, v němž jsou vzájemně propleteny symboly křesťanských ctností – Víry, Naděje a Lásky – čili do obrysu srdce je šikmo vložen kříž a kosmo kotva, nad tím datace 1872 rozdělená kalichem s křížkem. Po stranách zrcadla je po jednom latinském kříži na jakémsi ornamentálním podstavci.