socha sv. Stanislava

Kamenná skulptura sv. Stanislava je umístěna na skalním výstupu vysoko v zalesněném svahu strmého údolí potoka Besénku nad osadou Dolní Žleby. Plastická, frontálně pojatá skulptura v nadživotní velikosti vyrůstá z nízkého postamentu tvaru stylizovaného zaobleného skaliska. Esovitě prohnutá postava v kontrapostu má spodní končetiny kryté šatem, pod drapérií se rýsuje v koleni mírně ohnutá levá noha s chodidlem vytočeným do boku (to samo o sobě chybí, v místě jeho přichycení ke spodní části nohy je dochován otvor na čep). Z větší části nedochované paže byly patrně obě pozdvižené, v místech, kde byly napojeny na horní část končetin krytou pluviálem, jsou opět dochovány otvory po čepech a jeden železný čep (každá paže byla připevněna dvěma čepy). Hlava lemovaná kratšími vlasy a dlouhým plnovousem splývajícím v kadeřavých záhybech až na hruď je vztyčená s kupředu směřujícím pohledem široce rozevřených očí, rysy obličeje jsou výrazně modelované (zejména značně vystupující masivní nos, nadočnicové oblouky a rty). Protáhlé tělo světce je oděno v rochetě s reliéfně znázorněným krajkovým lemem. Ramena, horní část paží a záda kryje pluviál, který je na hrudi sepjat sponou. Pod sponou má světec zavěšen tlapatý kříž. Na světcově hlavě spočívá vysoká mitra se dvěma na ramena spadajícími stuhami.