brána venkovské usedlosti

Zděná kulisová brána datovaná ve vrcholovém klenáku L. P.1809. s přidruženou brankou vpravo má půlkruhově zaklenutý průjezd i vstup pro pěší, oba portály jsou sestaveny z hladce opracovaných pískovcových kusů, se zvýrazněním hlavního klenáku, náběžních říms a patečních nájezdních kamenů (u branky soklu). Nad hlavním datovaným klenákem vjezdu je drobná obdélná kamenná nika se soškou (patrně P. Maria). Vjezd po stranách flankují dva hladké pilíře završené koulemi na podstavcích, mezi nimiž je stěna brány vzepjata formou vykrajovaného, segmentově zakončeného štítu s koulemi a piniovými šiškami a uprostřed vrcholí drobnou jezdeckou sochou sv. Jiří zabíjejícího draka. Celý obrys této štítové kulisy je proveden z pískovcových tvarovek, profilovaných do úzké výžlabkové římsy. Stěna v okolí branky je již rovně zakončena, ovšem opět kamennými ukončujícími římsovými kusy a svisle ji zakončuje opět hladký pilíř. Pilíře jsou hladce omítané, patrně zděné, plocha zděné stěny je opatřena stříkanou okrově olíčenou omítkou s hlazeným bílým orámováním. V klenáku branky je vyryto: „G:47 B:“(patrně monogram stavebníka a čp.47). Vrata jsou dvoukřídlá, dřevěná, ve spodní polovině svisle bedněná bez přelištování a v horní polovině ze svislých latí s šikmými vzpěrami, podobná jsou jednokřídlá vrátka.