socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Pískovcový pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého situován v Drštěkryjích u křižovatky dvou komunikací nad místní studánkou, nedaleko kaple sv. Prokopa. Na soklu o rozměru 75 cm x 60 cm x 55 cm výšky v horní části odstupněném je posazen podstavec s volutovými příložkami, na kterých jsou spodní voluty širší než voluty horní. V kartuši mezi křídly na čelním pohledu podstavce text: Sv. Jene, oroduj za nás! Čelní strana podstavce s bohatou reliéfní výzdobou, uprostřed paprsčité glorioly s reliéfem jazyka světce, symbolem mlčenlivosti, pod ním reliéf zámku. Po obvodu páskový dekor, v horní části akantová rozvilina s úponky. Boky podstavce hladké. Dřík završen výraznou profilovanou římsou, na které je nižší a užší soklík s volutovými křidélky ve spodní části a s vysokým reliéfem dvou andílčích hlaviček uprostřed horní čelní části. Na úzké profilované římse tohoto soklíku je na plintě v kontrapostu prostovlasý světec v živém gestu s pěti šesticípými hvězdami za hlavou. Světec zobrazen v životní velikosti, kanovnické roucho s bohatou draperií doplňuje biret uchopený v levé ruce, o pravé rameno opírá krucifix. Materiálem světlý měkký pískovec, celková velikost 3,6 m. Okolo podstavce se sochou dřevěný plaňkový plůtek.