stodola a sklípek usedlosti čp. 2

Stodola a sklípek tvoří součást bývalé rolnické usedlosti čp. 2, která stojí v samém středu obce, v severozápadní části, poblíž pamětní síně spisovatele Oty Pavla. Areál zemědělské usedlosti se skládá ze souboru jednotlivých objektů, které se rozprostírají po obvodu širokého dvora. Roubená stodola tento dvůr na severozápadě uzavírá a je kolmo orientovaná k ostatním objektům v areálu usedlosti. Před stodolou severně od vjezdu je umístěný v terénu zahloubený malý sklípek. Poměrně velká čtyřboká příčně průjezdná roubená stodola obdélníkového půdorysu stojí na nízké podezdívce z lomového kamene. Je sroubena z jedenácti velkých hranolových trámů, jejichž zhlaví mají přeplátování tvaru rybinového spoje. Vodorovné spáry mezi jednotlivými vrstvami zůstaly z důvodu větrání nevyplněné. Jihovýchodní a severozápadní okapová stěna stodoly je prolomena širokým vratovým otvorem. Výplně vrat však částečně chybí. Dochovala se jen polovina svlakových dvoukřídlých vrat směřujících do dvora. K jihozápadní straně stodoly byla pravděpodobně na konci 19. století přistavěna kolna zděná z lomového kamene, na nárožích doplněná pálenými cihlami. Sedlovou střechu tradičního sklonu kryjí azbestocementové šablony a pálené tašky. Ještě v první třetině 20. století však střechu pokrývaly došky a v rovině střechy byl prolomen mohutný vikýř. Štíty jsou bedněné svisle kladenými prkny na sraz.