kostel sv. Valentina

Volně stojící, ze severu k jihu orientovaný kostel na parkově upraveném prostranství ve východní části obce. Zděná, omítaná, jednolodní architektura podélného půdorysu s mělkým transeptem a mírně předsazenou hranolovou věží v severním vstupním průčelí. K věži přiléhají po stranách průčelí patrové přístavky čtvercového půdorysu. Východním přístavkem se vstupuje na kruchtu kamenným schodištěm a dále do věže. V západním přístavku jsou dvě místnosti nad sebou, samostatně přístupné z interiéru kostela (do přízemní vstup z podkruchtí, do patra z prostoru kruchty). Kostel uzavírá mírně odsazený pětiboký presbytář s patrovými polygonálními přístavbami sakristie a depozitáře na východní a západní straně, s oratořemi v patrech. Hranolová věž je členěna na tři patra, nad zvonovým patrem přechází v oktogon, krytý odstupněnou jehlancovou střechou. Střechy lodi a transeptu jsou sedlové, střechy presbytáře a přístavků valbové, kryté bobrovkou, krytina věže plechová. Vstupní průčelí je trojosé, ve střední ose s výrazným profilovaným, půlkruhově zaklenutým ústupkovým portálem se dvěma vloženými sloupky, nad ním prolomeno kruhové okno. V levé postranní ose průčelí je vstup, nad ním půlkruhově ukončené pole se štukovými rozvilinami a andílčí hlavičkou, kryté půlkruhovou plechovou markýzou s konzolou tvořenou geometrizovanou kovovou mřížkou. V pravé ose je nika uzavřená prosklenou výplní, shora opět krytá markýzou. Spodní část výklenku kryta dekorativní geometrizovanou mříží. Postranní osy průčelí v patře prosvětleny půlkruhově zakončenými okny. Hlavní vstupní dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé rámové, s kazetovými výplněmi, v horní polovině půlkruhově zakončenými, s klapačkou s akantovou hlavicí. Prostor archivolty vyplňuje půlkruhový světlík členěný vertikálně. Závěsy s kuličkovými konci. K jednotlivým vstupům do kostela vedou několikastupňová schodiště. Zvonové patro věže je prolomeno ze tří stran vždy dvěma obdélnými okny v lisénových rámech, nad zvonovým patrem jsou osazeny ciferníky hodin. Jednotlivé fasády jsou vertikálně rytmizovány opěrnými, jednou odstupněnými pilíři, krytými bobrovkou, s vloženými dvojicemi sloupků v horní části. Horizontálně je fasáda členěna oplechovanou podezdívkou, vpadlými poli s motivem zalamovaného „obloučkového“ vlysu, kontrasty strukturovaných i hladkých omítek a kordonovou profilovanou římsou s konzolkami, s pásem stylizovaných ozubených kol a listovce. Korunní římsa bočních průčelí se zalamuje do plochy štítu hlavního průčelí, pod ní osazeny maskarony. Nároží průčelí, opěráky a portály jsou zdobeny rustikou. Loď je po obvodu prosvětlena třemi okenními osami s protáhlými okny s půlkruhovými záklenky v ustupujícím konkávně probraném ostění, ve střední jsou boční vstupy (dnes z vnitřní strany zaslepené). Transept prosvětlují z východní i západní strany dvě okna se společnou podokenní římsou, ve štítu jsou sdružená potrojná okna s dělícími sloupky a podokenní římsou s motivem palmetek. Loď v prostoru transeptu osvětlují sdružená okna ve společném vpadlém půlkruhově zakončeném rámu se štukovým kruhovým medailonem s polopostavou anděla na západní straně. Polopostavy andělů jsou i na úsecích říms obou štítů transeptu. Přístavky sakristie a depozitáře se samostatnými vstupy rámovanými portály jsou prosvětleny obdélnými okny, v prostoru oratoří půlkruhově zaklenutými okny. Po stranách lodi ze Z i V strany ve 2. okenní ose boční vstupní portály (dnes již neslouží svému účelu). Výrazné pravoúhlé předsazené portály s vnitřní půlkruhovou archivoltou s vloženými sloupy, s hlavicemi se stylizovaným florálním dekorem. Archivolta je dekorována stylizovaným palmetovým dekorem s klikatkou. Portál rámuje šachovnicový pás, ve cviklech jsou štukové rovnoramenné kříže. Na epištolní straně jsou osazeny původní jednokřídlé dřevěné, segmentově zakončené rámové dveře s kazetovými výplněmi čtvercového a obdélného tvaru s vegetabilním dekore. Prostor nade dveřmi vyplňuje plné pole, které ve spodní části kopíruje zakončení dveří a je členěno arkádovým motivem. Vstupní dveře na evangelijní straně dvoukřídlé, kazetové, segmentově zakončené, s prosklením v horní polovině křídel, s klapačkou s akantovou hlavicí. Prosklené výplně doplňuje oválná dekorativní mříž. Nade dveřmi půlkruhově zaklenutý prosklený světlík kopírující tvar křídel. Závěsy bambulkové. Samostatné vstupy do sakristie a depozitáře rámovány opět výrazným portálem s dvojicí sloupů po stranách, na vysoké podezdívce. Sloupy nesou úseky korunní římsy, na níž dosedá trojúhelná stříška s křížem na hřebeni. Archivolta nade dveřmi je lemována opět stylizovaným dekorem. Hlavice sloupků jsou zdobeny maskarony, úseky říms, nad nimi vejcovcem. Stříšku lemuje korunní římsa a pod ní probíhá šachovnicový pás. Ke každému vstupu vede krátké několikastupňové schodiště. V ose závěru v úrovni podezdívky na fasádě osazena pamětní deska s vpadlým polem, v něm rytý text: ZALOŽENO / 1910.