socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Pískovcový pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého je situován v obci Zámostí na návsi u budovy Hasičské zbrojnice nedaleko křižovatky směrem na obec Samšina. Sokl s čelní příložkou o rozměru 90 cm x 70 cm x 50 cm výšky postaven na dvou kamenných stupních (rozměr 200 cm x 200 cm), po stranách a na čelní straně zdoben rytými zrcadly. Sokl přechází převodkou do užšího podstavce s volutovými křídly ve spodní části po obou bocích, čelní příložka podstavce s nápisem v oválném rámu s vegetativním motivem, v horní části se stuhou. Text: ORODUG/ ZA NAS/ SWATY GENE/ NEPOMUCKI/. Podstavec završen širší profilovanou římsou, na menším soklíku s vrchním plintou je v kontrapostu socha sv. Jana Nepomuckého. Soklík zdoben po obvodu motivem astragalu ve spodní části. Socha světce zobrazena v kontrapostu, oděna do kanovnického roucha s amlucí, biretem na hlavě. Hlava skloněna k levému rameni, na předloktí levé ruky s krucifixem opřeným o rameno. Okolo hlavy kovová svatotář s pěti šesticípými zlacenými hvězdami. Velikost figury světce v životní velikosti. Materiálem světlý pískovec. Celková velikost 4 m.